Megszűnik a benzinárstop

Megszűnik a benzinárstop

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egy korábbi rendkívüli sajtótájékoztatón 2022. március 10-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden este 23 órától megszűnt az ársapka az üzemanyagoknál – ezt kevesebb mint félórával az intézkedés életbe lépése előtt jelentette be Gulyás Gergely. Hernádi Zsolt Mol-vezér azt mondta, hogy elmentek a falig, de eddig bírták, innentől kezdve szükség van az importra, ami a hatósági ár mellett nem érkezik.

A hétfőn életbe lépett orosz kőolajszállítás tilalma alól hiába kaptunk mentesítést, a szankciók mégis zavarokat okoznak az ország üzemanyagellátásában – ezzel kezdte az igencsak rendhagyó időpontra, kedd este fél tizenegyre meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszámolója szerint ezért a 480 forintos benzinárat már nem tudják tovább biztosítani a családoknak.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a tájékoztatón felidézte, hogy az elmúlt napokban káosz alakult ki. A töltőállomásaik negyedében volt hiány, nemcsak a hatósági áras, hanem a piaci áras üzemanyagban is. – Amióta a Mol van, ilyen nem történt – mondta, hozzátéve, hogy idén eddig 2,2 milliárd liter üzemanyagot adtak el, ez tavaly 1,5 milliárd volt. Szavai szerint a helyzet kritikussá vált, elmentek a falig. – A Mol eddig bírta, nem tudtunk mást csinálni – fogalmazott, hozzátéve, hogy eddig tudták a hatósági ár mellett biztosítani az üzemanyagellátást. 

A Mol-vezér elmondása szerint szükség van az importra, ám ez a hatósági ár mellett nem lehetséges. Gondolni kell a jövőre is, az új szankció belépése, február ötödike után hiányozni fog tíz százaléknyi dízel az európai piacról. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy háborús helyzet van a szomszédban, eddig is voltak már fennakadások, a mai napig akadozik a szállítás. Arra is fel kell készülni tehát, ha a Barátság kőolajvezetékkel probléma lesz.

Hernádi Zsolt azt mondta, hogy az import visszaállítása nem történik meg egy vagy két nap alatt, egy-két hónap is lehet. De ezt meg kell tenni, hogy jövő év elejére egy stabil, importtal megtámogatott üzemanyagkészlet legyen itthon. – Mindenáron el kell kerülni, hogy hazánk ellátásbiztonsága sérüljön, a mostani intézkedésekkel nagy lépést teszünk arra, hogy a káosz elcsituljon – fogalmazott. Azt is mondta, hogy néhány nap múlva már „normalizálódottabb” lesz a helyzet.

A benzinárstop kivezetése 23 órakor lépett hatályba, a tájékoztatóval egy időben tértek át a kutak az új árakra. A Mol kútjain ezután 641 forint lesz a 95-ös benzin és 699 forint a dízel. A kisebb benzinkutakra is folyamatosan emelkedni fog a szállítást, de ezek a töltőállomások korábban jellemzően importból biztosították az üzemanyagot, így a Mol vezetője arra buzdította őket, hogy keressék fel újra a kapcsolataikat.

Arra a kérdésre, hogy mekkora anyagi kárt okozott a Mol-nak a benzinárstop, a vezérigazgató úgy fogalmazott: nagyot.

A szankciók miatt alakult ki az a helyzet, ami miatt az ársapkát bevezették, de ez már tarthatatlan – mondta egy kérdésre Hernádi Zsolt. Gulyás Gergely azt tette hozzá, hogy az egész helyzet, a benzin árának emelkedése amiatt volt, mert az Európai Unió így reagált a helyzetre, szankciókkal.

A döntés emelni fogja az inflációt is a miniszter szerint, de ennek mértékét nem tudta megmondani, mert ahhoz tudni kell, hogy mennyi lesz az üzemanyag átlagára.

Arra a kérdésre, hogy a mostani helyzetben van-e felelőssége a kormánynak, a miniszter azt mondta, hogy ameddig tudták, fenntartották az ársapkát. Szerdától látszik majd szerinte igazán, hogy milyen nagy dolog volt, hogy idáig ez az ország tudta biztosítani az olcsóbb árat.

A többi, hatósági áras élelmiszer kapcsán egy kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, hogy ha a hiány elér egy bizonyos szintet és nem csak elszigetelt esetek lesznek, akkor az ársapka értelmét veszti. A helyzetet folyamatosan figyelik.

Matolcsy György beszédéről is kérdezték a minisztert, aki annyit mondott, hogy a legcsekélyebb mértékben sem tartja sértettnek a jegybank elnökét. A Magyar Nemzeti Bank függetlenségét a kormány tiszteletben tartja, az ország pénzügyi stabilitása érdekében pedig a lehető legnagyobb mértékben együtt kell dolgozniuk.