Megjött az EU engedélye: élelmiszer lett a házi tücsökből

Megjött az EU engedélye: élelmiszer lett a házi tücsökből

Házi tücsök. Fotó: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban – közölte az uniós bizottság pénteken. Pedig Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter már 2018-ban jelezte: nem támogatja a rovarfogyasztást, mert az nem illik a magyarokhoz.

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként.

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak. A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra – közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal – tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

Fazekas Sándor és Németh Szilárd se enne rovarokat

Fazekas Sándor, a második Orbán-kormány földművelésügyi minisztere 2018-ban emlékezetes nyilatkozatban jelezte: a rovarevés szerinte a „magyar étkezési szokásokkal”  ellentétes elképzelés, mert ezáltal „föllazul” a „keresztény Európa értékrendje”.

– Meg kell védenünk a magyar embereket attól, hogy bogarakkal, tücskökkel, rovarokkal etessék őket. Jelenleg ezeknek az étkezésben való felhasználása Magyarországon tilos, és hogyha bárhol, bárki ilyesmivel foglalkozik, próbálkozik, akkor a hatóság teljes szigorával fogunk eljárni. A magyar étkezési szokásokkal ezek az elképzelések ellentétesek – ezt 2018-ban mondta a miniszter a Hír TV-nek, mialatt a Földművelésügyi Minisztérium alá tartozó Nébih épp rovaripari konferenciát tartott, amelyen a szakemberek betekintést nyújtottak a rovarok felhasználhatóságára takarmányozási és élelmiszeripari vonatkozásban a magyar piacon.

Fazekas kifejtette, hogy „rovart egyáltalán nem eszik a magyar ember. De hogyha ezt az értékrendet, ami a keresztény Európa értékrendje, föllazítják, elavult, üldözendő, van helyette más: ilyen másság, olyan másság. Étkezésben is, az ember elveszíti az igazodási pontot”. Azzal folytatta: ha ezt az értékrendet fellazítják, „akkor jöhet az, hogy elveszítjük az étkezési kultúránkat, rovarokat kell majd ennünk” .

Ehhez az esethez kapcsolódott aztán Németh Szilárd „Ez a rovar bekattant teljesen!” mondatáról elhíresült sajtótájékoztatója, amelyen hosszan értekezett a magyar étkezési kultúra visszaszorulásáról.