Rendkívüli uniós csúcsot tartottak – Orbán Viktor nélkül

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor nem vett részt az uniós állam- és kormányfők rendkívüli, a közel-keleti helyzetről tartott videokonferenciáján. A magyar miniszterelnök Kínában tárgyalt, ahol találkozott a kínai és az orosz elnökkel is, az Európai Tanácsban pedig Karl Nehammer osztrák kancellárra bízta a magyar érdekek képviseletét. Orbán távolmaradásnak körülményeiről az Európai Tanács elnökének szóvivője tájékoztatta lapunkat.

A rendkívüli csúcson egyébként nem fogadtak el külön dokumentumot a tagállami vezetők, az egyeztetés célja az eszmecsere, az álláspontok összehangolása volt. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke azt mondta, hogy „a háború mindig pokol, és mint mindig, most is ártatlan életek forognak kockán”. Hozzátette, hogy „a Hamász tömeggyilkosságot, emberrablást, nemi erőszakot, kínzást, csonkítást és halottak meggyalázását követte el. Erre nem lehet magyarázat.” Metsola kitért arra, hogy az Európai Parlament még a legnehezebb időkben is egy méltányos és igazságos, kétállami megoldást szorgalmazott, ez az álláspontjuk nem változott. – Mindig szorgalmazzuk a fenntartható és tartós békét. Sajnálatos módon a valóság az, hogy a Hamász terroristáinak aljas tettei távolabb sodorták ezt a kilátást – állapította meg.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke arról beszélt, hogy „mindannyiunknak ki kell állnunk, és meg kell védenünk a békét, a nemzetközi jogot és a humanitárius jogot. Mindenhol”. Mindez azért fontos, mert az uniót sok kritika érte azért, mert nem ítélte el a palesztin civil lakosság sérelmére elkövetett támadásokat, amelyekben sokan életüket vesztették. Michel elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke most is megismételte, hogy Izraelnek joga van megvédenie saját magát, de hangsúlyozták a nemzetközi jog betartásának fontosságát. Kiemelték azt is, hogy az EU folyamatosan egyeztet a térség államaival az eszkaláció megelőzése érdekében. Azt azonban beismerte Charles Michel, hogy a konfliktus megosztottsághoz vezet az európai társadalmakban is, ami feszültséget okoz és növeli a biztonsági kockázatokat. Michel hangsúlyozta: egyetlen ország profitál ebből a konfliktusból, mégpedig Oroszország. Ursula von der Leyen pedig arról beszélt, hogy a Hamász a palesztin népnek is szenvedést okoz, az EU azonban folytatja a térségben a rászorulók humanitárius támogatását.

A csúcstalálkozó résztvevői egy perces tiszteletadással emlékeztek a múlt heti franciaországi és a hétfői brüsszeli terrortámadások áldozataira.