Ujhelyi István: Orbán megbukott európaiságból

Ujhelyi István: Orbán megbukott európaiságból

Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti képviselője.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor és kormánya megbukott az európaiság vizsgáján, az Európai Bizottság szerdán bemutatott jogállamisági jelentése ugyanis megállapította, hogy Magyarországon rendszerszintű jogállamisági hibák vannak, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai közösség értékeivel és törvényeivel – jelentette ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

A képviselő MTI-hez eljuttatott közleményében hiteltelennek nevezte a Fidesznek a jelentéssel összefügésben „brüsszeli kettős mércéről” tett kijelentéseit. Szerinte az Európai Bizottság minden tagállamot megvizsgált és mindegyikkel szemben megtette kritikai megállapításait. „Teljesen nyilvánvaló, hogy a Vera Jourová bizottsági alelnökkel szembeni pitiáner támadás csak azt a célt szolgálta, hogy megpróbálja hitelteleníteni az európai vizsgálatok eredményeit”– fogalmazott.

Véleménye szerint azzal, hogy a Fidesz nem tartja tiszteletben az európai közösség törvényeit és értékeit, súlyosan veszélyezteti a Magyarországnak járó uniós támogatásokat. A szocialista politikus hozzátette, a Fidesz jobban tenné, ha a „gyerekes hiszti” helyett rendezné a rendszerszintű jogállamisági problémákat: biztosítaná a sajtó szabadságát, gyökeresen kiirtaná a korrupciót és csatlakozna az Európai Ügyészséghez. (MTI)