Uniós vétó: ismét megvédtük a kommunista Kínát az EU-tól

Uniós vétó: ismét megvédtük a kommunista Kínát az EU-tól

Szijjártó Péter a kínai külügyminiszterrel (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Április közepe óta harmadszor vétózott meg Magyarország egy Kínát elítélő EU-s külpolitikai nyilatkozatot pénteken – írja a 444.hu.

A többi tagállam most a hongkongi elnyomás miatt akarta volna Kínát elítélni. Hongkongban idén először tiltották meg, hogy a helyi polgárok megemlékezzenek az 1989-es Tienanmen téri vérfürdő évfordulójáról, a rendezvény főszervezőjét őrizetbe is vették.

Nem ez az első alkalom, hogy hazánk akadályozza a Kína elleni elítélő nyilatkozatok megszületését, hiszen márciusban és áprilisban is sor került erre. Akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, semmi értelme ezeknek a nyilatkozatoknak, mert nincs semmi hatásuk.

Ahogy korábban, úgy most is a német külügyi források hozták nyilvánosságra a magyar különállást.

Előszörb a német kormány külügyi államtitkára, Miguel Berger közölte a hírt a Twitteren, majd a német parlament külügyi bizottságának vezetője, Norbert Röttgen posztolt az ügyben.

Berger szerint itt az idő, hogy az EU-ban a külügyi döntéseket is el lehessen fogadni minősített többséggel, míg Röttgen arra biztatta a többi tagállamot, hogy adjanak ki közös nyilatkozatot Magyarország kihagyásával.