Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP

Támogatással érdemes felújítani a panellakást

Szerző: | 2020. november 24., 21:17 | Gazdaság

Pannellakások Óbudán (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hazai panellakás-állomány egy részét már korszerűsítették, de nagy számban vannak olyan ingatlanok, amelyek esetében erre még nem került sor. A jövőre induló lakásfelújítási programban erre is lehetőség nyílik azoknak a családoknak, ahol legalább egy, 25 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek – olvasható az ingatlan.com friss, 30 ezer panellakás-hirdetés alapján készült elemzésében. 

HIRDETÉS - AIP

A programban a lakásfelújítás költségeinek felét, legfeljebb 3 millió forintot kaphatnak a háztartások. A költségek felét a számlák elektronikus beküldése után, utólag fizeti ki az Államkincstár.

– A program megkülönbözteti az anyagköltségeket és a munkadíjakat, és ezek együttes összege adja a támogatás alapját. Mivel azonban a támogatást fele-fele arányban lehet elszámolni munkadíjra és anyagköltségre, ezért várhatóan akkor járnak legjobban a lakásfelújítók, ha egyik költségtípus sem kisebb az összes költség negyedénél – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Miután a lakásállomány 14 százalékát adják a panellakások, és jó részüket még nem korszerűsítették, a mostani program lehetőséget ad a nyílászáró cserére, a hőszigetelésre, ami jelentős fűtési költségcsökkenést eredményezhet. 

Balogh László felhívta a figyelmet, hogy a korszerűsítés már csak azért is megéri, mert a panellakások iránti kereslet csaknem harmada felújított lakás iránt mutatkozik, illetve mert ezeknek a lakásoknak az ára is magasabb, mint az átlagos, vagy fel nem újított paneleké.Az adatok szerint a budapesti panellakások négyzetméterárának középértéke 570 ezer forint volt, ami 2 százalékos csökkenést jelent tavaly novemberhez képest. Az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy tavaly óta a vevők alkupozíciója jelentősen erősödött, így a tényleges adásvételi árak 6-7 százalékkal kerültek lejjebb egy év alatt. Az is látszik, hogy a felújítottként hirdetett budapesti panellakásokat négyzetméterenként 85 ezer forinttal drágábban – átlagosan 606 ezer forintos négyzetméteráron – kínálják eladásra, mint a korszerűsítésre szorulókat.

Címkék: Balogh László, felújítás, ingatlan.com, panel, panellakás


HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

#034 Morcsányi Géza – Majdnem takarásban

Testről és lélekről a rivalda innenső és túlsó oldalán.

Pin It on Pinterest