Orbán Viktor nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette Mészárosék gigabankját

Orbán Viktor nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette Mészárosék gigabankját

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szerda este kiadott Magyar Közlönyben rendelet jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával a BUDAPEST Hitel- és Fejlesztési Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság, az MKB Bank Nyrt. és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság részvényeinek a Magyar Bankholding Zártkörűen Működő Részvénytársaság általi megszerzése nemzetstratégiai
jelentőségűnek minősítéséről.

A rendelet szerint a kormány a tranzakciót a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti.

A miniszterelnök lépésével a fúziót nem kell bejelenteni a Gazdasági Versenyhivatalnak, ami így hatáskör hiányában meg sem vizsgálhatja a azt.

A Takarék csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank csoport tulajdonosai október végén a korábbi szándéknyilatkozatukat megerősítve befektetési és szindikátusi szerződést írtak alá, valamint döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba. Mint akkor megírtuk, ez azt jelenti, hogy hamarosan Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot.

Mészáros Lőrincnek 48 százaléknyi tulajdonrésze van az MKB-ban. Egyharmadát pedig egy szolnoki magánszemély tulajdonában lévő magántőkealap vette meg tavaly Mészáros üzlettársától, Szíjj Lászlótól. A Takarékbank vezére Vida József is a kormányközeli oligarchák közé tartozik. A Budapest Bank kizárólagos állami tulajdonosa a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt – emlékeztet a 444.

A társaság igazgatósági elnöke Barna Zsolt, vezérigazgatója Vida József lesz, akik közösen irányítják majd a stratégiai tervezési munkákat. Az igazgatóság további tagjai: Balog Ádám, Lélfai Koppány és Tajthy Attila – közölték korábban.