Újabb történelmi mélypontot ért el a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint

Pénzváltó 2008-ban. 300 forint alatti euróárfolyam. Rég volt, tán igaz sem volt? (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hajszálnyira megközelítve a hétfőn elért történelmi mélypontját, 425,9914 forint volt az euróárfolyam szerdán, dél után. Utána picit visszaerősödött 423,5-re, később viszont mégis elérte az új mélypontot, 426,05 forinton is állt az árfolyam. A dollárral szemben 429,934-ra gyengült a forint, majd itt is sikerült visszakapaszkodni 426,9-ig. A svájci frankkal szemben 436,5 lett a napi leggyengébb pont, onnan visszajött 428,5-ig. De így is mindegyik devizával szemben 1–1,8 százalék közötti a gyengülés a nyitóértékhez képest. Az euróval szemben csak 30 fillérre volt dél körül a forint a hétfőn elért történelmi mélyponttól, később viszont meghaladta azt. 

A Portfolio elemzése szerint a halasztott orosz gázfizetés és az uniós megállapodást elősegítő törvényjavaslatok parlamenti szavazása segített a forinton, de ez csak átmeneti volt, már kedden látszottak annak jelei, hogy kifulladt a hatás. Szerdán viszont újra elég egyértelmű üzenetet küldött a piac a forint gyengülésével. A következő nagy kérdés az lehet, hogy a csütörtöki egyhetes betéti tenderen mit lép az MNB.