A KSH szerint 555 ezer a bruttó átlagkereset itthon

A KSH szerint 555 ezer a bruttó átlagkereset itthon

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A bruttó átlagkereset 555 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig 383 500 forint volt idén augusztusban – közölte kedden reggel a Központi Statisztikai Hivatal. Az inflációt is figyelembe véve a reálkereset ugyanakkor alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete idén augusztusban 15 százalékkal magasabb volt a tavaly augusztusi számokhoz képest, egészen pontosan: 555 900 forint. A legmagasabb átlagbérek az információs- és kommunikációs szektorban vannak, az adataik szerint ez megközelíti a havi 900 ezer forintot. A pénzügyi- és szolgálgató terület is „jól fizet”, ott 883 ezres havi bruttó átlagkeresetről írtak, míg az energiaiparban ez a szám 871 ezer. A KSH szerint az egészségügyi és szociális területen a bruttó átlagbér 630 ezer forint, az oktatásban pedig szerintük 512 ezer.

Ugyancsak augusztusban a nettó átlagbér – mint a KSH közölte – kedvezmények nélkül 369 700, a kedvezményeket figyelembe véve 383 500 forintot ért el. Ez szintén 15 százalékos emelkedés a tavaly nyári számokhoz képest.

Az infláció miatt a reálbéreket figyelve ugyanakkor rosszabb a helyzet, mint az előző év augusztásban, a reálkereset ugyanis egy százalékkal alacsonyabb.

Az átlagbérnél valamennyivel valósabb eredményeket mutat a mediánérték, ezt tekintve a bruttó kereset 450, míg a nettó 312 ezer forint volt 2023 augusztusában.