A Moody's szerint vállalati ügyfeleiken keresztül is terheli a bankokat az energiaválság

A Moody's szerint vállalati ügyfeleiken keresztül is terheli a bankokat az energiaválság

Raiffeisen Bank (Forrás Raiffeisen Bank/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az emelkedő energiaárak és az esetleges ellátási korlátozások jelentős működési kihívásokat támasztanak több nyugat- és közép-európai bankrendszer nagy energiafelhasználó vállalati adósaival szemben” – írta az MTI a Moody's Investors Service pénteken Londonban ismertetett átfogó szektorelemzésére hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő 12 oldalas helyzetértékelése szerint Nyugat-Európán belül Németországban, Ausztriában és Olaszországban, a közép-európai EU-gazdaságok közül Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában különösen érzékenyek a vállalati adósok az energiaárak emelkedésére vagy az ellátás esetleges korlátozására.

A Moody's példaként említi a közép- és kelet-európai gazdaságokban is komoly súllyal jelen lévő Raiffeisen Bank International (RBI) friss elemzését, amely a vállalati kliensek érzékenységét mérte a gázellátás leállása esetére.

A vizsgálat alapján a bank kinnlevőség-portfoliójából 8,5 milliárd euró követelés áll fenn olyan cégekkel szemben, amelyeknek forgalma egy ilyen forgatókönyv esetén valószínűsíthetően 15 százaléknál nagyobb mértékben esne vissza, és további 7,1 milliárd eurós követelési kitettsége van a cégnek olyan vállalati adósokkal szemben, amelyek értékesítése 15 százalékig terjedő mértékben csökkenne.

Ezek a vállalati adósok zömmel Ausztriában, Csehországban, Németországban, Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban honosak.

A Raiffeisen Bank International modellszámításai szerint – amelyek 250 euró/MWh földgázárral számolnak – szélsőséges kockázati forgatókönyv megvalósulása esetén 2,7 milliárd euróval növekedne a bank kockázati súlyozású eszközállománya. 

Az e gazdaságokban tevékenykedő bankok most még kevés jelét észlelték annak, hogy romlana kinnlevőség-portfoliójuk minősége. Mivel azonban Európa recesszió közelében jár, a Moody's várakozása szerint visszafordul az európai bankok hitelezési teljesítményének hosszú ideje tartó javulási folyamata – áll a hitelminősítő elemzésében.

 

Címkék: bank, Moody's, recesszió