A Sberbank teljesen kivonul Európából, 37 millió forintig mindenkit kártalanítanak otthon

A Sberbank teljesen kivonul Európából, 37 millió forintig mindenkit kártalanítanak otthon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután szerte Európában megroppant az orosz Sberbank pénzügyi helyzete az Ukrajnát ért orosz agresszió következtében kivetett nemzetközi szankciók, illetve az emberek bizalmának eltűnése következtében, a pénzintézet bejelentette, hogy teljesen kivonul az európai piacról, és felszámolja európai uniós leányvállalatait. Az európai Sberbank-fiókokból az utóbbi napokban jelentős mennyiségű készpénzt vontak ki a betétesek.

A Sberbank a továbbiakban nem képes biztosítani az európai leányvállalat likviditását, de a rendelkezésére álló pénzeszközei elegendők arra, hogy kifizessék a betéteket. Így feltételezhetően az ügyfeleket nem fogja veszteség érni.

Az éjjel megírtuk, hogy az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért – közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden éjfél előtt.

Szerdai sajtótájékoztatóján részleteket is közölt a kifizetésekről a jegybank. A Sberbank Magyarország Zrt. felszámolásának esete egyedi, a magyar pénzügyi piacon valamennyi bank stabilan végzi tevékenységét; az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig, azaz 37 millió forintig helytáll a betétesek követeléseiért – erősítette meg Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke.

A háborús válság és a nemzetközi szankciók érintették a pénzintézet anyavállalata, az ausztriai Sberbank Europe AG mögött álló orosz pénzintézetet, továbbá bizalmi válság is kialakult, a banktól elfordultak partnerei – magyarázta a hátteret. A magyar kitettségnél nem csak likviditási gondokat azonosított az MNB, hanem egy jelentősebb összegű, a végelszámolás alatt álló osztrák anyavállalatnál elhelyezett betét okán szolvencia problémák is felmerültek – jegyezte meg.

Eszerint, amint megerősíti a Pénzügyminisztérium, hogy hatályos a bank engedélyének visszavonása, elkezdődik a betétesek kártalanítása. A kártalanítás automatikus jog, az ügyfél ezzel kapcsolatos teendői részletesen meg fognak jelenni az OBA honlapján, továbbá az MNB is tájékoztatást fog nyújtani.

Három út van a betétesek számára, hogy hozzájussanak a limitben megadott pénzükhöz: amennyiben máshol számlaszámmal rendelkeznek, akkor az OBA honlapján egy számlabejelentő formanyomtatványt kell kitölteniük, ennek hiányában a meghatározott kifizető bankok egyikénél számlát kell nyitniuk, kisebb összegek esetén pedig a postai kézbesítés is választható.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt szerdán, hogy mára meglett a brüsszeli szankciós politika első áldozata, mégpedig a magyarországi és ausztriai Sberbank. A szankciót egyébként a magyar kormány is megszavazta.

Mi történik, ha valakinek hitele van?

Úgy tűnik, ha egy magánügyfél telefonon próbál érdeklődni, hogy mi lesz a pénzével vagy a hitelével, ki se csöng a telefon. Egyik olvasónk legalábbis így járt, reggel óta hiába próbálja hívni az MNB által megadott, ingyenesen hívható +36 (80) 203-776-os telefonszámon az illetékeseket. Neki hitele van a Sberbanknál, és a hivatalos tájékoztatásban eddig nem igazán esett szó arról, hogy mi lesz velük, hogyan lesz a továbbiakban a törlesztés? Az MNB végül a 24.hu-nak árulta el: a hiteltörlesztést a korábbi szerződéses feltételek szerint változatlanul teljesíteni kell majd, de már a végelszámolónak. – Az érintettek tájékoztatást kapnak majd a részletekről – tette hozzá a jegybank.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!