Folytatódnak a tárgyalások, az ukránok szerint lakónegyedeket lőnek az oroszok Mariupolban – percről percre

Folytatódnak a tárgyalások, az ukránok szerint lakónegyedeket lőnek az oroszok Mariupolban – percről percre

Orosz támadásban megsebesült embereket látnak el a délkelet-ukrajnai Mariupolban, 2022. március 1-jén (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kérjük, frissítse a cikket az új bejegyzésekért!

  • A keddi nap történéseiről itt olvashat!
  • Orosz ejtőernyősök landoltak Harkivban szerda hajnalban, miközben az oroszok lassan, de folyamatosan haladnak a városban, illetve Kijevben is.
  • Az oroszok szerint a dél-ukrajnai Herszon városa elesett, és ellenőrzésük alá került, az ukránok szerint csak körbevették
  • Biden amerikai elnök kitiltotta az orosz repülőket az amerikai légtérből.
  • Biden az unió helyzetéről tartott beszédében azt mondta, hogy „Putyin talán körbe vette Kijevet tankokkal, de sohasem fog behatolni az ukrán emberek szívébe és lelkébe”.
  • Több mint 875 ezer ember menekült el eddig Ukrajnából, 500 ezren Lengyelországba mentek.
  • A Boeing és az ExxonMobile is megszakította orosz üzleti kapcsolatait.

Kövesse közvetítésünket percről percre!

22:55: E-mailben fordult a választókhoz Magyarország miniszterelnöke: Orbán Viktor azt kérte, hogy vegyenek részt az Ukrajnában maradtakat és Ukrajnából menekült magyarokat és ukránokat támogató segélyakcióban. A kormányfő a Híd Kárpátaljáért segélyprogram számára kért adományokat, a segélyvonal 1357-es telefonszámát is ajánlotta a választópolgárok figyelmébe. Méltatta a példaértékű összefogást is, amely Magyarországon eddig létrejött. Részletek a cikkünkben.

22:25: Zelenszkij esélyes a Nobel-békedíjra? Szerte a világon nagyon népszerűvé vált Volodimir Zelenszkij, a komikusból honvédő háborút vezető államférfivá vált ukrán elnök. Számos politikus és közéleti személyiség az ukrán szabadságharc letéteményeseként tekint rá. Emiatt természetes módon felmerültek azok a találgatások, miszerint esetleg Zelenszkij kaphatja idén a Nobel-békedíjat.

Nos, ezt kizárni nem lehet, de meglehetősen valószínűtlen. A Nobe-békedíj jelölési időszaka ugyanis január 31-én lezárult. Addig volt lehetőségük az erre jogosult politikusoknak, volt díjazottaknak, professzoroknak jelölni valakit. 

A díjat odaítélő Norvég Nobel-bizottság közlése szerint a határidőig összesen 343 jelölés érkezett (251 személyről és 92 szervezetről). Nem lehet tudni, hogy ezek között szerepel-e Volodimir Zelenszkij is. Emellett a Nobel-bizottság tagjainak is lehetőségük van a saját jelöltjeiket elővezetni a bizottság első ülésén, ami most hétfőn volt.

Ha nem nyeri el a díjat az ukrán elnök, valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, hogy jelölték-e egyáltalán, mert a Nobel-bizottság soha nem kommentál semmilyen hírt a jelölésekkel és a nyertes kiválasztásával kapcsolatban.

22:21: Titkosszolgálati jelentések szerint arra kérhette Kína Oroszországot, várja meg a támadással az olimpia végét. A jelentés szerint Kína tudhatott Oroszország háborús szándékairól, már mielőtt az invázió elkezdődött múlt héten. Putyin a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel találkozott február 4-én, az olimpia megnyitása előtt. Részletek a cikkünkben.

22:11: Bár a nap folyamán ellentmondásos hírek érkeztek Herszon elestéről (amit az oroszok bejelentettek, az ukrán vezetés viszont cáfolt), egyre valószínűbb, hogy a város valóban az oroszok ellenőrzése alá került. Ezzel Herszon az első nagyváros, amit el tudott foglalni az orosz inváziós haderő.

Herszon az ország déli részén fekszik, és a már korábban annektált Krím-félszigetről kiindulva támadták meg. A polgármester arról számolt be a közösségi médiában, hogy a városi tanács ülésén megjelentek az orosz katonák, akik ismertették a megszállás során bevezetett rendszabályokat. A városi vezetők azt mondják, hogy Herszonban már nincs jelen az ukrán hadsereg.

Az orosz megszállók éjjeli kijárási tilalmat rendeltek el, megtiltották a két főnél nagyobb csoportosulásokat, és az autókat csigalassúságú közlekedésre kötelezték. Azt állítják, hogy a gyógyszert és élelmet szállító teherautókat be fogják engedni a városba.

21:55: A Pentagon szerint a Kijev felé közelítő, több mint 60 kilométeres harckocsikonvoj elakadt, és két napja gyakorlatilag egy helyben vesztegel. Az amerikai védelmi minisztérium szerint az orosz erők általánosságban sem tudtak jelentősen előrehaladni az elmúlt napon.

Úgy vélik, logisztikai problémák, esetleg üzemanyag vagy élelemhiány is hátráltathatja az oroszok haladását. Ukrajna déli részén alapvetően gyengébb ellenállással szembesülnek az oroszok, de északon az ukránok keményen tartják magukat. 

21:50: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke szerint előfordulhat, hogy a NATO úgyis belekeveredik a konfliktusba, mert szerinte az orosz elnök nem fog megállni Ukrajnában.

– A fővárosi bunkerből írom ezt, ahol Volodimir Zelenszkij elnök is velem van. Egy hete orosz bombák hullanak. A folyamatos orosz tűz ellenére szilárdan állunk és egységesek vagyunk az elhatározásban, hogy legyőzzük a betolakodókat. Az utolsó lélegzetünkig küzdeni fogunk, hogy megvédjük a hazánkat – írta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke a New York Timesban. A további részletek cikkünkben.

21:23: Afrikai, ázsiai és közel-keleti embereket támadtak meg a lengyelországi Przemyślben, akik múlt éjjel érkeztek meg Lengyelországba az orosz invázió elől menekülve. A támadás Przemyśl vasútállomásán történt, három indiait egy öt férfiból álló csoport annyira megvert, hogy az egyiküket kórházba kellett szállítani. Részletek a cikkünkben

21:00: Az ukrán belügyminisztérium arról számolt be, hogy rakétatalálat érte a kijevi főpályaudvar közelében lévő távfűtőüzemet. Ez okozhatta azokat a nagy robbanásokat, amelyekről több hírforrás riporterei is beszámoltak. Ez a találat azt okozhatja, hogy Kijev egy része távfűtés nélkül marad. Kijevben jelenleg 1 fok van.

20:40: Nem állunk háborúban Oroszországgal – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnök.

A Franciaországhoz beszédet intéző elnök kijelentette ugyanakkor kijelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás „szakadást” okozott Európában. Franciaországnak fontos fenntartani a kapcsolatot mind Zelenszkij ukrán, mind Putyin orosz elnökkel.

A Putyinnal való kapcsolattartás során Macron arról igyekszik meggyőzni az orosz elnököt, hogy tegye le a fegyvert, illetve a konfliktus ne szélesedjen ki más országokra is

20:00: Roman Abramovics, a Putyinhoz igen közel álló orosz oligarcha eladja a Cheelsea FC-t. Néhány napja, az Oroszország elleni gazdasági szankciók, illetve az ország Ukrajna ellen elkövetett agressziója miatt fellángolt globális közfelháborodás okán már lemondott a klub vezetéséről, és azt átadta egy alapítványnak.

Most azonban teljesen megválik a klubtól. Állítása szerint az adózás utáni bevételt felajánlja az ukrajnai háború áldozatait (illetve családjaikat) segítő jótékonysági szervezeteknek. Abramovics tagadja, hogy szoros üzleti szálak fűznék Vlagyimir Putyinhoz, illetve a Kremlhez, de ezt kevesen hiszik el neki. A Chelsea eladását mindenesetre nem fogja elsietni.

Emellett azt ígéri, hogy a klubnak adott 1,5 milliárd fontos kölcsönt sem fogja visszakövetelni. Mindez nem csupán határtalan önzetlenségének megnyilvánulása, hiszen Abramovics pozíciói az utóbbi napokban nagyon meggyengültek az Egyesült Királyságban. Sir Keir Starmer munkáspárti vezető nyíltan arra szólított fel, hogy Amramovics érdekeltségeit is vonják szankciók alá.

15:50: Kritikus az orvosi oxigénnel való ellátottság Ukrajnával, ami ki fog hatni a Covid–19 miatt kezelt páciensekre – figyelmeztettek a WHO vezetői a CNN szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több vezetője is arról beszélt szerdán az amerikai hírcsatorna szerint hogy Ukrajnába oxigént kellene szállítani a koronavírusos és más olyan páciensek kezelése érdekében, akik oxigénre szorulnak. Részletek cikkünkben.

19:25: Az orosz támadás a folyamatosan érkező, egyre nagyobb tűzerejű erősítésnek köszönhetően szerdán érezhetően erőre kapott. Mutatjuk a jelenlegi helyzetet térképen:

19:13: Tudósítóink jelentették: Románián keresztül már nem fogadunk minden ukrán menekülőt. Óriási a dugó a magyar–román határon, a magyar hatóságok szerda délutántól nem engedik be azokat az ukrán menekülteket, akik Románián keresztül hagyták el a hazájukat, és nem rendelkeznek biometrikus útlevéllel. Részletek a cikkünkben.

19:02: A Grúziát vezető Grúz Álom pártja bejelentette, hogy az ország azonnali európai uniós tagságért folyamodik. Ezzel az ukránok példáját követik, akik elnöke Volodimir Zelenszkij néhány nappal írta alá a tagfelvételi kérelmet előterjesztő levelet, és amelyet kedvezően fogadott az Európai Parlament is. Részletek cikkünkben.

18:47: Egy Ukrajnából érkezett kismama a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján adott életet egészséges újszülöttjének március 1-jén este terhességének 40. hetében. Az 56 centiméterrel és 3400 grammal született kisfiú a Matvij nevet kapta. A baba és édesanyja is jól vannak. A kismama családjával együtt az ukrajnai Husztról menekült el a hazájában dúló háború miatt. Részletek a cikkünkben.

18:34: Az ukrán hadseregnek több mint 2870, az orosznak pedig 498 halottja volt a háború hét napja alatt – állította Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda este ismertetett hadijelentésben. Konasenkov szerint az ukrán félnek mintegy 3700, az orosznak pedig 1597 katonája sebesült meg. Az orosz katonai szóvivő három, robbanóanyaggal megrakott „dzsihádmobil” megsemmisítéséről is beszámolt. Ez volt az első alkalom, hogy az oroszok veszteségadatokat közöltek magukról.

18:33: Orosz tisztviselők azt mondják, hogy arra számítanak, hogy az ukrán tárgyaló felek megérkeznek a lengyel–fehérorosz határra a béketárgyalások következő fordulójára csütörtök reggel, ahol a tűzszünetről is tárgyalnak. Moszkva főtárgyalója, Vlagyimir Medinszkij azt mondta az orosz médiának, hogy az ukrán delegáció elhagyta Kijev fővárosát, és az orosz csapatok biztonsági folyosót biztosítanak a küldöttek számára – írja a BBC

18:26: A világ legjelentősebb számítógépes sportjátékait gyártó EA úgy döntött, hogy alkalmazásairól eltávolítja az orosz és belarusz csapatokat a labdarúgó (FIFA) és jégkorongos (NHL) 2022-es platformjairól az ukrajnai háború miatt. Az EA Sports jelezte, hogy szolidaritást vállal az ukrán néppel, a békére és Ukrajna inváziójának befejezésére szólít fel. „A közösségeinket naprakészen fogjuk tájékoztatni a megtett lépésekről, és köszönjük a játékosoknak a türelmet, amíg dolgozunk a frissítéseken” – írták. (MTI)

18:11: Folyamatosan érkeznek kedd óta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) budapesti ügyfélszolgálataira a konfliktus elől menekülő, többségében harmadik országbeli állampolgárok. Az OIF közleménye szerint a határ menti gyűjtőpontok mellett a budapesti ügyfélszolgálatok is forgalmasak, ezeken két nap alatt csaknem ezer ügyfél jelent meg. Munkatársaik soron kívül, megemelt létszámmal folyamatosan rögzítik a külföldiek adatait és kérelmeit, valamint fényképfelvételt készítenek, hogy aztán a szükséges tartózkodásra jogosító okmányokkal lássák el a segítséget kérőket – hangsúlyozták. Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán konfliktus kezdetétől szerda délig 416 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált.

18:04: Három évre mentesül a nyereségadó megfizetése és a hatósági ellenőrzés alól minden orosz IT-vállalat – jelentette be Mihail Misusztyin orosz kormányfő a vonatkozó elnöki rendeletet ismertetve. Vlagyimir Putyin elrendelte, hogy az IT-cégek kedvezményes hiteleket kapjanak, kedvező feltételekkel. Az informatikai vállalatok alkalmazottai kedvező jelzáloghitelt vehetnek fel, és mentesülnek a katonai szolgálat alól arra az időre, amíg orosz vállalatnál dolgoznak. Az adókedvezményeket kiterjesztik a mobilalkalmazások fejlesztőire és a hazai megoldások megvalósításában, telepítésében és tesztelésében részt vevő szervezetekre is. A kormány emellett 2022 végéig moratóriumot vezet be az egyéni és kisvállalkozók ellenőrzésére, továbbá hat hónappal meghosszabbítja a kisvállalkozásoknak az orosz gyorsfizetési rendszer használatára való áttérést segítő kártalanítási programját. „Természetesen Oroszország gazdasága komoly nyomás alatt áll, mondhatnám, komoly csapás érte. Azonban van biztonsági tartalék, vannak lehetőségek, tervek és energikus munka zajlik, talpon fog maradni” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

17:58: Az Egyesült Államok egykori elnöke sürgette Oroszországot, hogy vessen véget a harcoknak Ukrajnában. Donald Trump holokausztnak nevezte az ukrajnai inváziót – ezt a hozzá közelállónak tartott Fox hírcsatornának adott interjújában mondta Donald Trump. Részletek itt>>>

17:42: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ukrajnai képviselője, Jarno Hubicht a The Guardiennek nyilatkozott az ostromlott ukrajnai települések helyzetéről. A világszervezet aggódik a kórházak ellátottsága és az egészségügyi dolgozók biztonsága miatt is. Részletek itt>>>

17:32: A háború kezdete óta már 453 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, kedden 98 ezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán reggel. Délután Bartosz Grodecki belügyminiszter-helyettes tudatta: az Ukrajnából érkezettek száma „gyakorlatilag megközelítette” az 500 ezret. Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja a közös sajtóértekezleten közölte: az Európai Bizottság pénzügyi támogatást fog nyújtani az ukrajnai menekülteknek, illetve azoknak a tagállamoknak, ahova a legnagyobb számban érkeznek. A támogatás az egyik fő témája lesz az uniós igazságügyi és belügyminiszterek következő tanácskozásának – jelentette be Johansson.

17:17: Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy nem lehet kizárni az Oroszország és a NATO közötti incidensek lehetőségét, amelyek a feszültség eszkalációjához vezethetnek. Mint mondta, Moszkva „rendkívül nyugtalanítónak” tartja az Ukrajnába irányuló európai fegyverszállításokat. Ugyanakkor a józanság jeleként értékelte azokat a NATO részéről elhangzott nyilatkozatokat, amelyek szerint a szövetség nem tervezi vagy szándékai között nem szerepel az eszkaláció.

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója a Rosszija 24 tévécsatornán arra figyelmeztetett, hogy casus bellit jelenthetnek az orosz műholdhálózat elleni hackertámadások. Korábban az Anonymous csoport közölte, hogy feltörte a Roszkoszmosz rendszereit. Rogozin elismerte, hogy kibertámadás érte a vállalat polgári részének számítógépeit, amelyeknek nincs közük a műholdirányításhoz. Állítása szerint a támadást idejében észlelték, és automatikusan hárították.

17:08: A TASZSZ orosz hírügynökség értesülése szerint a szerda esti tárgyalások helyszíne Fehéroroszországban, a Breszt közelében található Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a belarusz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést. Az orosz delegáció már elindult a helyszínre.

16:54: Márki-Zay Péter levélben mély együttérzéséről, szolidaritásáról és teljes támogatásáról biztosította Zelenszkijt és Ukrajna valamennyi polgárát a „hősies honvédő háború küzdelmes óráiban”. Meggyőződése, hogy a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke a független és demokratikus Ukrajna győzelme az agresszorral szemben. Részletek itt>>>

16:38: A délkeleti Mariupol város polgármestere azt mondta az ukrán 1+1 TV-nek, hogy az elmúlt 14 órában rengeteg civil halt meg a lakónegyedek kíméletlen ágyúzása során. Vadim Bojcsenko elmondta, hogy a moszkvai csapatok leállították a civilek evakuálását is a kikötővárosból, így ezreket akadályoztak meg, hogy elmeneküljenek. „A lakossági infrastruktúra kolosszális tönkretétele történt, sok a sebesült és sajnos sok a civil halott, nők, gyerekek, idősek” – mondta Bojcsenko. „Az ukrán nép elleni teljes körű népírtás van folyamatban” – tette hozzá. Mariupol városa stratégiai helyen fekszik, szétválasztva az elcsatolt Krím félszigeten tartózkodó orosz erőket a kelet-ukrajnai szeparatistáktól – jegyezte meg a BBC.

Szerhij Orlov alpolgármester a BBC-nek úgy nyilatkozott telefonon, hogy egy folyóparti kerület, ahol normális esetben 130 000 ember él, köztük édesapja is, „majdnem teljesen megsemmisült”. „Nem tudjuk megszámolni a halottakat, de úgy gondoljuk, hogy legalább több száz ember meghalt. Nem mehetünk be, hogy elhozzuk a holttesteket” – mondta. 

16:36: Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Oroszország háborús bűncselekményeket követ el az ukrajnai háborúban. Ugyanakkor ismét kizárta, hogy a Nyugat repüléstilalmi övezetté nyilvánítsa az ukrán légteret, vagy egyéb módon közvetlenül, fegyveresen bekapcsolódjon az ukrajnai háborúba. Szerdai nyilatkozatában Ben Wallace brit védelmi miniszter is elvetette ezt a lehetőséget. Részletek itt>>>

16:25: Háborúellenes plakátokat gyártó nyomdát zárt be a rendőrség Oroszországban. A Partisan Press nyomda az Instagram oldalán adott hírt róla, hogy bezárták az irodájukat. Az utolsó plakátokon, melyeket le tudtak gyártani az állt, hogy „Mindenkinek békére van szüksége”.

16:12: Az orosz csapatokkal vívott harcokban meghalt Jevhen Malisev, 19 éves biatlonista, a sportág nagy tehetsége, erősítette meg a hírt az ukrán biatlonszövetség. Közleményüket így zárták: „A hősök nem halnak meg”. Malisev békeidőben jelenleg épp az Egyesült Államokban, Soldier Hollow-ban zajló junior-világbajnokságon versenyezhetne – ám ő bevonult, és katonaként elesett a harcokban. 2002-ben született.

15:59: Szijjártó Péter szerint nincs jelentősége a Lavrovtól kapott Barátságért Érdemrendnek. Részletek itt>>>

15:43: Rémhírterjesztés azt állítani, hogy ha elzárnák a gázcsapot, akkor nem lesz fűtés – szögezte le Magyar Hangnak Szijjártó Péter reggeli kijelentésével kapcsolatban Holoda Attila, az Egységben Magyarországért energiapolitikai szakértője. Hozzátette: egyáltalán nem igaz a miniszter azon állítása sem, hogy baloldali politikusok követelnék az Oroszország felől érkező gázszállítás leállítását. Szijjártónak azt a mondatát is a valótlanság kategóriájába sorolja, miszerint ha nem épül meg az új paksi atomerőműblokk, akkor „nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést és brutálisan drágul az energia”. Részletek itt>>>

15:32: Kisebb számban, de már Horvátországba és Szlovéniába is érkeztek ukrán menekültek – közölte a két ország belügyminisztériuma. Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a sajtónak úgy nyilatkozott: Európa olyan menekülthullámmal néz szembe, amelyre a második világháború óta nem volt példa. Ezt egyetlen ország sem tudja egyedül kezelni – tette hozzá. Kiemelte: a legfrissebb adatok szerint Horvátországban 545 ukrán menekült tartózkodik, főleg rokonoknál, ismerősöknél és barátoknál. A menekültek közül 39-en befogadó-központokban vannak.

A szomszédos Szlovéniában a hivatalos adatok szerint tíz ukrán menekült tartózkodik, szerdán pedig további két családot, öt felnőttet és három gyermeket várnak. Matej Tonin szlovén védelmi miniszter szerdán elmondta: a közép-szlovéniai Logatecben 300 helyet készítettek elő az ukrajnai menekültek számára, a munkaügyi minisztérium pedig 80 különböző helyet jelölt ki azoknak a gyerekeknek, akik szüleik nélkül érkezhetnek Szlovéniába. (MTI)

15:20: Tele vannak a kórházak orosz sebesültekkel a belarusz Homel városában, közel az ukrán határhoz – tudta meg lapunk tudósítója belarusz forrásaitól.  

15:08: Végelszámolás indult a szerdai nappal a magyar Sberbank ellen, de ha egy magánügyfél telefonon próbál érdeklődni, hogy mi lesz a pénzével vagy a hitelével, ki sem csöng a telefon. Egyik olvasónk legalábbis így járt, reggel óta hiába próbálja hívni az MNB által megadott, ingyenesen hívható +36 (80) 203-776-os telefonszámon az illetékeseket. Neki hitele van a Sberbanknál, és a hivatalos tájékoztatásban eddig nem igazán esett szó arról, hogy mi lesz velük, hogyan lesz a továbbiakban a törlesztés? Az MNB végül a 24.hu-nak árulta el: a hiteltörlesztést a korábbi szerződéses feltételek szerint változatlanul teljesíteni kell majd, de már a végelszámolónak. – Az érintettek tájékoztatást kapnak majd a részletekről – tette hozzá a jegybank.

15:05: A harmadik világháborút atomfegyverekkel vívnák, és pusztító hatása lenne – figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Daily Mail című brit napilap szerint. A lap emlékeztetett arra, hogy a genfi leszerelési konferencián kedden lejátszott videóüzenetében Lavrov azt mondta: elfogadhatatlan Oroszország számára, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van. Azt hangoztatta, hogy az amerikai atomfegyverek európai állomásoztatása megsérti az atomsorompó-szerződést. Sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba, valamint a kapcsolódó európai infrastruktúra megsemmisítését. (MTI)

14:53: Az orosz hatóságok naponta tiltanak le lapokat, melyek a hivatalos kommunikációval ellentétben nem „különleges katonai műveletnek”, hanem háborúnak nevezik a Ukrajnában zajló eseményeket. Szerdán rendőrök szálltak meg egy kiadóvállalatot, aki a békére buzdított. Részletek itt>>>

14:40: Az ukrán egészségügyi szervek szerint eddig több mint 2000 ukrán civil halt meg az orosz invázió következtében. A közlemény szerint több száz építmény, köztük közlekedési létesítmények, kórházak, óvodák és otthonok semmisültek meg – írja a Guardian.

14:25: Az ukrán delegáció egyik tagja azt közölte a CNN-nel, hogy „most már hivatalos. Ma kerül sor a tárgyalások második fordulójára Ukrajna és a megszálló között.” A delegációt ugyanazok alkotják, akik hétfőn is ott voltak – tette hozzá. Részletek itt>>>

14:05: Több hírügynökség is arról írt, hogy orosz rakéta csapódott Harkivban a városi tanács épületébe. A híradások a helyi vezetőhelyettes közlésére hivatkoznak.

13:58: Az ukrán elnöki hivatal is megerősítette, hogy este folytatódnak a tárgyalások az oroszokkal – erről a Guardian és a FAZ.de ír a TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozva, melyet az ukrán elnöki hivatal egy munkatársa tájékoztatott. Az oroszok már korábban azt közölték, hogy ők ott lesznek. 

13:51: Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) friss jelentése szerint már közel 875 ezer menekült hagyta el Ukrajnát. A jelentést ismertető Al-Dzsazíra hírportál szerint a legtöbben a szomszédos Lengyelországba távoztak, ahol már több mint 450 ezer ukrán menekültet regisztráltak. Az Ukrajnát elhagyók száma gyorsan emelkedik az orosz támadás megindítása óta. Ebben a cikkünkben írtunk a reggeli adatokról.

13:50: Az afrikai küldöttek határozottan felszólaltak az Ukrajnából menekülni próbáló afrikai állampolgárokkal szembeni rossz bánásmód miatt az ENSZ Közgyűlés keddi, rendkívüli ülésén – értesült az Africanews. Az afrikai állampolgárok, akik többségükben diákok, azzal vádolják az ukrán biztonsági erőket, hogy faji alapon különböztetik meg őket, és megakadályozzák, hogy felszálljanak a vonatokra. A közösségi médiában több afrikai diák jelezte, hogy félreállították őket, hogy először az ukránok és más európai állampolgárok léphessenek be Lengyelországba. A diákok állítják, hogy órákat, napokat töltöttek fagyban, élelem és higiéniai lehetőségek nélkül. A lap szerint a diszkriminációról szóló jelentések felzúdulást keltettek Afrikában.

13:24: Sorra szakítják meg kapcsolataikat az amerikai nagyvállalatok az orosz partnereikkel. Részletek itt>>>

13:05: Az EU diplomatái új szankciókat hagytak jóvá az ukrajnai támadásokban szerepet játszó fehéroroszokkal szemben – jelentette a Reuters. A közlemény szerint a szankciók „egyes gazdasági ágazatokat is érinteni fognak, különösen a fa-, acél- és káliumtermékeket”. Részletek itt>>>

12:55: Az orosz tárgyalódelegáció csak a szerdai esti órákban érkezik az orosz–ukrán tárgyalások újabb fordulójának helyszínére, és ott várja az ukrán tárgyalódelegációt. Erről a Russia Today német híroldala számolt be Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének közlése alapján. Mint írják, Peszkov nem kívánt a tárgyalások lehetséges kimeneteléről jóslásokba bocsátkozni. Emellett nem nevezte meg a tárgyalások pontos helyszínét sem. Ukrán részről nem erősítették meg egyelőre az újabb tárgyalási fordulót, Zelenszkij kedden azt mondta, annak előfeltétele, hogy „legalább az emberek bombázását muszáj leállítani, először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz”.

12:38: Kedden is komolyan, 30 százalékkal emelkedett a gáz ára, szerdán délelőtt azonban ezt is durván túlszárnyalta a hihetetlen mértékű, 58 százalék körüli emelkedéssel a legközelebbi, áprilisi határidős gázár a holland gáztőzsdén, és így az ár 193 eurón új történelmi csúcsot ért el. Részletek itt>>>

12:26: A Magyar Hang információi szerint napokon belül megnyithat a debreceni menekülttábor, ami kétszáz személy befogadására lesz képes. Úgy értesültünk, hogy az épületek érintésvédelmét nem találták megfelelőnek a hatóságok, ezért nem nyithatják meg azonnal az épületet az Ukrajnából érkezők előtt.  

12:24: Megmagyarázhatatlan jelenségre hívják fel a figyelmet katonai elemzők az orosz légierő háborúban való részvételével kapcsolatosan. Mostanáig csak szórványos bevetésekre indultak az orosz harci gépek, pedig a katonai elemzők arra számítottak, hogy az Ukrajna elleni támadás megindítása után elsöprő légifölényét kihasználva az orosz légierő folyamatos bevetésekkel fogja támogatni a hadsereg egységeit. Részletek itt>>>

12:18: Olaf Scholz német kancellár újból kizárta, hogy a NATO katonailag beavatkozzon az orosz–ukrán háborúba. – Nem fogunk katonailag beavatkozni. Ebben a szituációban rossz döntés lenne. Más támogatást azonban nyújtunk – jelentette ki Izraelben, ahová hivatali látogatásra utazott. Konkrétabban pénzügyi segítséget és segélyszállítmányokat említett meg. Kitért arra is, hogy a nemzetközi közösségi Oroszország elleni szankciói már kifejtik hatásukat. Szerinte a következetesség és az óvatosság közötti magatartás a helyes. – Úgy vélem, ezek a helyes lépések – idézte szavait a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

12:13: Négy ember meghalt a reggeli orosz bombázásban Harkivban – közölte a mentőszolgálat. Helyi idő szerint reggel 8 óra 10 perckor mértek rakéta csapást mért a rendőrség, az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a Karazin Nemzeti Egyetem épületére. A város polgármestere szerint Harkivot „részben körülveszi” az orosz hadsereg, amelyet az ukrán hadsereg jelenleg „hősiesen” visszatart.

12:02: Egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy az oroszok elfoglalták-e Herszont. A BBC most olyan felvételeket mutatott be, amelyeken fehér karszalagot viselő orosz katonák látszanak a város központjában, és egy tank is.

A város elfoglalása nagyon jelentős lenne – mondta a BBC-nek Jack Watling katonai szakértő – mivel stratégiai helyet foglal el az Ukrajnát kettészelő Dnyeper folyón. „Ahogy az oroszok elkezdik elfoglalni azokat a kulcsfontosságú városokat a Dnyeper mentén… képesek lesznek megakadályozni, hogy az utánpótlás eljusson nyugatról keletre a Donbasz körül harcoló ukrán katonai egységeknek” – magyarázta. 

11:58: Spanyolország is küld fegyvereket az „ukrán ellenállásnak”, amellett, hogy tagállamként részt vesz az uniós fegyverszállításban Ukrajna számára – közölte Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol törvényhozásban. Mint mondta, Spanyolország 150 fővel növeli a Lettországban NATO-missziót teljesítő katonáinak számát. Pedro Sánchez felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy azonnal engedje szabadon a háború ellen tiltakozó oroszokat, és szolidaritását fejezte ki az orosz népnek is, amely szerinte „elnökének birodalmi törekvései miatt” szintén elszenvedője a háború következményeinek.

11:55: Humanitárius tanácsot alakított a magyar kormány, hogy az ukrajnai menekültek segítése érdekében még összehangoltabbá és szervezettebbé tegye a kormányzati szereplők és a nagy karitatív szervezetek munkáját. Azt is közölték, hogy majdnem 104 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, közülük több mint 1300 embert helyeztek el állami segítséggel. Részletek itt>>>

11:40: Oroszország a béke nemzete akar lenni, bár most kevesen hívnak bennünket így – erről posztolt a Twitteren Alekszej Navalnij. Az ellenzéki aktivista napi tüntetéseket szeretne Oroszországban és annak határain túl is.

11:37: Tíz férfival szemben intézkedtek az ukrán hatóságok, miután kenőpénzt ajánlottak a szolgálatot teljesítő határőröknek Tiszaújlaknál, hogy a tiltás ellenére átengedjék őket az országhatáron. Részletek itt>>>

11:30: Vitalij Klicsko bokszolóból lett kijevi polgármester arról írt a közösségi médiában, hogy az orosz csapatok egyre közelebb kerülnek az ukrajnai fővároshoz, és egyre több csapatot vonnak össze Kijev körül. – Készülünk és megvédjük Kijevet. Kijev áll és állni fog – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung által szemlézett posztjában.

11:11: Török Gábor politikai elemző szerint megosztja a Fidesz választóit az orosz–ukrán háború és ez kihathat az április 3-i országgyűlési választás eredményére is. Részletek itt>>>

10:50: Rekord szintre gyengült a forint árfolyama, egy euró már 382 forintba került. Részletek itt>>>

10:24: Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg – jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Szerinte a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek, a városban élelmiszerből és alapvető cikkekből nincs hiány. A helyi hatóságokkal tárgyalások folynak a szociális infrastruktúra működésének fenntartásáról is.

A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a Moszkva által „különleges hadműveletnek” nevezett háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg, köztük van az ukrán fegyveres erők 51 parancsnoki és kommunikációs csomópontja és 38 légvédelmi radarállomás. Elmondása szerint 47 repülőgépet a földön, 11-et pedig a levegőben semmisítettek meg. Az ukrán hadsereg, mint mondta, 472 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 62 rakéta-sorozatvetőt, 206 tüzérségi ágyút és aknavetőt, 336 speciális katonai járművet és 46 pilóta nélküli repülőgépet veszített.

Konasenkov azt mondta, hogy orosz fegyveres erők nagypontosságú fegyverrel csapást mértek az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a 72. információs-pszichológiai műveleti főközpont létesítményeire Kijevben, és megsemmisítették a tévétorony műsorszóró berendezését. Állítása szerint a csapás következtében lakóépületekben nem keletkezett kár. Beszámolója szerint a helyi milíciák orosz tűztámogatással a luhanszki régióban 75, a donyeckiben pedig 58 kilométert haladtak előre, és nyolc újabb települést az ellenőrzésük alá vontak. Az orosz fegyveres erők elfoglalték Tokmak és Vasziljevka települést, az ukrán erők ott feladták az ellenállást, és önként letették a fegyvert. (MTI)

10:00 A cannes-i filmfesztivál hivatalos közlése szerint úgy döntöttek, hogy amíg a háború nem marad abba az ukrán népnek megfelelő feltételekkel, nem fogadnak hivatalos delegációkat Oroszországból, és nem fogadják el az orosz kormányhoz köthető bármilyen hivatalos személy jelenlétét. „Szeretnénk ugyanakkor üdvözölni mindazokat Oroszországban, akik vállalták annak kockázatát, hogy tiltakoznak az Ukrajna elleni agresszió és invázió ellen” – olvasható a világ egyik legjelentősebb fesztiváljának közleményében. Üzenetüket azokhoz a művészekhez és a filmesekhez intézték, akik „nem hajlandók a nevüket adni az elfogadhatatlan tettekhez, és azokhoz, akik bombázzák Ukrajnát”.

Emlékeztettek arra, hogy az első cannes-i fesztivál elvileg 1939. szeptember 1-jén nyílt volna meg, de a Lengyelország elleni német invázió, azaz a második világháború kitörése miatt végül a seregszemle elmaradt. „(…) a cannes-i fesztivál mindig is azon művészek és a filmesek szolgálatában áll, akik felszólalnak az erőszak, a retorzió és az igazságtalanságok elítélésére, valamint a béke és a szabadság védelmében” – írták.

9:54 Áder János: a magyarok jól vizsgáztak nemzeti összefogásból. A köztársasági elnök nyugalomra intett az állami rádiónak adott interjúban. A nyilakozatról szóló cikkünket itt találják.

9:35 Sean Penn az autóját hátra hagyva gyalogosan jutott át az ukrán-lenyel határon. Az amerikai színész-rendező egészen eddig Ukrajnában, javarészt Kijevben tartózkodott, ahol dokumentumfilmet forgatott az orosz agresszióról. Már korábban is járt az országban, és legutóbb a támadás megindulása előtt néhány órával érkezett. Részletek cikkünkben.

9:17 Oroszország visszafordított négy hadihajót, amelyek a Boszporuszon keresztül indultak a Fekete-tengerre. A török külügyminiszter bejelentése szerint a döntés még azelőtt született, hogy Törökország a montreux-i konvencióra hivatkozva lezárta a szorost az orosz hadihajók elől.

A miniszter elmondása szerint még azelőtt, hogy Törökország háborúnak minősítette volna az ukrán–orosz konfliktust, arra kérték az orosz haditengerészetet, hogy ne küldjenek át hadihajókat a Boszporuszon. 

Oroszország előzetesen négy hadihajó áthaladását tervezte február 27-28-án, amelyek közül három honi kikötőjeként nem a Fekete-tenger egyik kikötője volt megjelölve. Ez azért fontos, mert a montreux-i konvenció értelmében Törökországnak nincs joga megakadályozni, hogy a hadihajók hazatérhessenek a honi kikötőikbe.

A török kérésre az orosz haditengerészet lemondott a hajók áthaladásáról. „Ezt senkinek sem kell sértésként értékelnie, mivel a montreux-i konvenció ugyanúgy érvényes ma, mint tegnap és holnap is érvényes lesz. Mi pedig érvényt szerzünk neki” – mondta a miniszter.

8:57 Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda reggeli közlése szerint eddig már több mint 6000 orosz katona vesztette életét az Ukrajna elleni orosz agresszió során. Az elnök kijelentette, hogy hiába folyik immár hat napja a Moszkva által indított invázió, az ellenség nem tudta bevenni az országot a „bombáival és légi csapásaival”.

A kijevi Babij Jar-i mészárlás emlékművét ért orosz támadásra utalva Zelenszkij kifejtette, hogy „a csapás bizonyítja, hogy sok orosz ember számára Kijev abszolút idegen. Semmit sem tudnak Kijevről, a történelmünkről. Csak arra kaptak parancsot, hogy eltöröljék a történelmünket, eltöröljék az országunkat, és eltöröljenek minket is.”

Babij Jar egy szurdok neve Kijev mellett. A nácik és ukrán csatlósaik 1941-ben kihajtották oda a zsidó foglyokat, és összesen 33 771 ukrán zsidót gyilkoltak meg.

8:53 Az NHL magyar idő szerint szerda hajnalban játszott Winnipeg Jets-Montreal Canadiens jégkorongmeccse előtt a manitobai Hoosli ukrán férfikórus adta elő az ukrán és a kanadai himnuszt. Kanada Manitoba tartományában több mint 180 ezer ukrán kanadai él. A meccset 8-4-re a Jets nyerte.

8:40  Rakétatalálat érte a harkivi rendőrkapitányságot, jelentette az Unian hírügynökség. A részben lerombolt és lángokban álló épületről Anton Gerascsenko, az ukrán korány egyik tanácsadója osztott meg ellenőrizhetetlen hitelességű videót a Telegramon. Állítása szerint az utca túloldalán lévő egyetemi épület ugyancsak kigyulladt a támadás következtében.

8:35 Oroszország bejelentette, hogy ellenőrzésük alá vonták Herszont. Ez egybevág azzal, hogy a város ukrán polgármestere nemrégiben arról számolt be, hogy a város megszállása folyamatban van. Ha a hír igaznak bizonyul, akkor a város az oroszok által eddig elfoglalt legnagyobb településnek tekinthető.

8:17 Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov bejelentése szerint az ukrán védelmi erők hamarosan Stinger és Javelin rakétákat kapnak külföldről, illetve újabb török drónszállítmány is érkezik a napokban.

„Az érkező segítség mennyisége folyamatosan emelkedik, és egyre több ország küld segítséget. Még azok is csatlakoznak, akikről korábban azt gondolták, hogy elképzelhetetlen a segítségnyújtásuk” – írta a miniszter a Facebookon.

8:10 Kedden az ukrajnai háború elől 4058 menekült, köztük 532 gyermek érkezett Budapestre vonattal – számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 37 ember, köztük 7 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. A részletekért olvassák el cikkünket.

7:45 Ebben a cikkünkben összefoglaltuk a harkivi hadi helyzetet. A város jelenleg talán a legintenzívebb orosz ostromot viseli el. Harkiv Ukrajna második legnagyobb városa, fontos közlekedési, ipari központ. A városban a harcok kedden erősödtek fel. Egy ukrán belügyi tanácsadó kedd este arról számolt be, hogy egy harckocsizó egység telephelyét és katonai raktárakat is rakétatámadás ért. A részletekért olvassák el a cikket.

7:30  A Sberbank teljesen kivonul Európából. A Sberbank a továbbiakban nem képes biztosítani az európai leányvállalat likviditását, de a rendelkezésére álló pénzeszközei elegendők arra, hogy kifizessék a betéteket. A részletek cikkünkben.

7:11 A herszoni polgármester beszámolója szerint a város orosz megszállása „folyamatban van”. A jelentések szerint orosz erők elfoglalták a várost, és már az utcákon járőröznek.

A polgármester, Igor Koljajev a helyi rádiónak elmondta, hogy az éjszaka folyamán az oroszok elfoglalták a vasútállomást. Bár még folynak harcok, de a város elesése immár nem kétséges. A vezető beszámolt arról, hogy számos ukrán katona és civil vesztette életét, és a vezetés legfőbb célja jelenleg, hogy a lakosságnak óvóhelyet biztosítson vagy lehetővé tegye nekik a város elhagyását.

Herszonnak 300 ezer lakosa van, délen fekszik, a Krím félszigettől nem messze.

6:51 A Kijevtől 150 kilométerre nyugatra lévő Zsitomir városát az éjjel légicsapás érte. A támadásban tíz ház megrongálódott és egy kórház ablakai betörtek, jelentette a washingtoni ukrán nagykövetség. Legalább két ember meghalt, és több ház kigyulladt.

6:46 A Twitter bejelentette, hogy Európában elérhetetlenné teszi a Kremlhez kötődő, rendszeresen hamis putyini propagandát közvetítő Russia Today és Sputnik hírtévék fiókjait. „Az európai uniós szankciók valószínűleg jogilag megkövetelik tőlünk, hogy bizonyos tartalmakat visszatartsunk az uniós tagországokba. Szándékunkban áll engedelmeskedni a rendelkezésnek, ha az hatályba lép” – írta a Twitter szóvivője. A világ más részein csökkentik az idézett hírközlők láthatóságát, és megjelölik azokat.

6:44 A moszkvai tőzsde ma is zárva lesz, immár zsinórban harmadik napja. Az intézkedés célja nyilvánvalóan a részvényárfolyamok összeomlásának megakadályozása. A brókereket arra kötelezték, hogy amikor majd a tőzsde kinyit, utasítsák el a külföldi befektetők eladási utasításait.

6:38 Az Unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében Biden elnök azt mondta, Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Részletek cikkünkben.

6:31 Piutyin elnök megtiltotta az oroszoknak, hogy tízezer dollárnál nagyobb értékű külföldi valutát vigyenek külföldre. Az intézkedés szerdától lép életbe. A rendelkezés az Ukrajna ellen indított agresszió miatt kivetett gazdasági szankciók okozta pénzügyi sokk kezelését, és a rubel további értékvesztésének lassítását célozza.

Oroszországszerte hosszú sorok kígyóznak a pénzkiadó automatáknál, az emberek próbálnak kézpénzhez jutni. Az orosz központi bank hétfőn több mint duplájára emelte az orosz alapkamatot, és arra kötelezte az exportőröket, hogy a valutában szerzett bevételeik 80 százalékát rubelre váltsák.

6:23 A BBC térképet közölt a hadi helyzet magyar idő szerint éjféli állapotáról. Amint látszik, továbbra is az északi nagyvárosok, Harkiv, Kijev, Szumi és a keleti Mariupol állnak erőteljes támadás alatt. Harkivot orosz ejtőernyősök támadják, és intenzív harcok bontakoztak ki a helyi katonai kórháznál.

6:15 Jó reggelt kívánunk olvasóinknak. Megkezdjük mai tudósításunkat az Ukrajnát ért orosz agresszió híreiről.

Kitiltották az orosz és a balarusz műkorcsolyázókat a világversenyekről, ezt a Nemzetközi Korcsolyaszövetség (ISU) jelentette be kedden. A közlemény szerint az ISU így vállal szolidaritást azokkal, akik az ukrajnai konfliktus miatt szenvednek.

Oroszország a műkorcsolyasport legerősebb nemzete. A pekingi téli olimpián öt érmet nyertek, bár szereplésüket beárnyékolta a 15 éves sztár, Kamila Valijeva ellentmondásos doppingügye.

 

Címkék: ukrajnai háború