Holoda: Rémhírterjesztés, amit Szijjártó Péter mondott a magyar gázellátásról

Holoda: Rémhírterjesztés, amit Szijjártó Péter mondott a magyar gázellátásról

Holoda Attila (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha az Oroszországból érkező gázszállítás leáll, nem lesz fűtés, nem lesz ipar, és munkahelyek sem, ha pedig Paks II. bővítése leáll, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést – jelentette ki szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerb gazdasági miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

– Rémhírterjesztés azt állítani, hogy ha elzárnák a csapot, akkor nem lesz fűtés – szögezte le lapunknak ezzel kapcsolatban Holoda Attila, az Egységben Magyarországért energiapolitikai szakértője. – Ha valaki kiáll és azzal riogatja az embereket, hogy az orosz gázcsap elzárása esetén nem lesz fűtés és nem lesz ipar, az ellentmond a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden közzétett közleményében foglaltaknak, miszerint a gázellátás zavartalan. Erről egyébként kommentet is írt Szijjártó Facebook-posztja alá.

De még ha nem is jönne a vezetékeken gáz az orosz-ukrán háború miatt, a tárolóinkban lévő készletek akkor is rendelkezésre állnak – tette hozzá. Az épp ilyen vészhelyzetekre létrehozott stratégiai tárolóban 1 milliárd köbméternél is több gáz van, ehhez adódik a kereskedelmi tárolókban lévő mintegy 450 millió köbméter energiahordozó. A hivatal szerint jelenleg összesen 1,59 milliárd köbméter földgázunk van a tárolókban, ami 25 százalékos töltöttséget jelent. Ez a fűtési szezon végén – még hideg időjárási körülmények – között is jelentős tartalékot jelent.

Holoda Attila szerint egyáltalán nem igaz a miniszter azon állítása sem, hogy baloldali politikusok követelnék az Oroszország felől érkező gázszállítás leállítását. Több ellenzéki politikus megszólalását is végighallgatta, de nyomát nem találta ilyen követelésnek. Szijjártónak azt a mondatát is a valótlanság kategóriájába sorolja, miszerint ha nem épül meg az új paksi atomerőműblokk, akkor „nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést és brutálisan drágul az energia".

– Ez erőteljes csúsztatás, hiszen Paks II. még jó sokáig nem lesz (ha egyáltalán lesz), mégis 2013 óta van rezsicsökkentés. A paksi bővítésnek valójában semmi köze nincs a rezsicsökkentéshez – fogalmazott. Ez a gondolat azon a kormányzati tévképzeten és a mindenfelé elszórt hamis információkon alapul, miszerint az atomenergiával történő villamosenergia-termelés olcsó lenne. Erről szó sincs – szögezte le –, az atomenergiával előállított áram csak akkor tud olcsó lenni, ha azt régóta meglévő atomerőműblokkok termelik. Paks I.-et a nyolcvanas években kapcsolták rá az országos villamos hálózatra, és azóta már behozta az árát, így az általa termelt áram árára már alig rakódik költség. A Paks II. beruházáshoz azonban fel kell venni mintegy 3 ezer milliárd forintnyi hitelt az oroszoktól, amit kamatostul törleszteni kell, és akkor még nem szóltunk az új blokkok amortizációs költségéről. – Ez minden lesz, csak nem olcsó villamos energia – mondta a szakértő.

Lapunk kérdésére Holoda Attila kitért arra a szerda reggel elterjedt hírre, miszerint a Gazprom erre a napra csak a 20 százalékát foglalta le a Jamál-Európa gázvezetéken elérhető tranzit kapacitásnak, ami arra utalhat, hogy a gázszállítás volumenét jelentősen visszafogja az orosz cég. Az áprilisi határidős gáz ára, 193 eurós áron, egyből új történelmi csúcsot ért el.

– A Jamál-Európa vezeték nem érinti Magyarországot, mert az ideirányuló gáz zöme a Testvériség vezetéken jön Nyugat-Szibériából – nyugtatott a szakértő. A Gazprom egyébként magyarázatot is adott a jelenségre: teljesíti a kötelezettségeit, és csak annyit köt le, amennyit kérnek tőle. Így március 2-án az európai fogyasztók igénybejelentéseinek megfelelően, normál üzemmódban 109,4 millió köbméter orosz gázt szállít Ukrajnán keresztül. A TASZSZ hírügynökség szerint az igényelt orosz gázmennyiség kedden 109,6 millió köbméter volt. Holoda Attila szerint az orosz-ukrán háború fényében most valószínűleg mindenki túlreagálta a hírt, ezért is lőtt ki az ár, és beszél mindenki az orosz gázcsap elzárásáról.

Ettől persze ez később még bekövetkezhet, és a németek már tudatosan készülnek a legrosszabb forgatókönyvre: szerdán megbízást adtak a gázbeszerzésért felelős intézményüknek, hogy vegyen 1,5 milliárd euró értékben nem-orosz cseppfolyósított földgázt.