Zelenszkij kabinetfőnöke a bunkerből: A háború nem csak Ukrajnáról szól

Zelenszkij kabinetfőnöke a bunkerből: A háború nem csak Ukrajnáról szól

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a szabadon engedett ukrán foglyok érkezésére vár a kijevi Boriszpil repülőtéren az Ukrajna és a Donyec-medencei szakadár területek közötti újabb fogolycsere napján, 2019. december 29-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke szerint előfordulhat, hogy a NATO úgyis belekeveredik a konfliktusba, mert szerinte az orosz elnök nem fog megállni Ukrajnában.

– A fővárosi bunkerből írom ezt, ahol Volodimir Zelenszkij elnök is velem van. Egy hete orosz bombák hullanak. A folyamatos orosz tűz ellenére szilárdan állunk és egységesek vagyunk az elhatározásban, hogy legyőzzük a betolakodókat. Az utolsó lélegzetünkig küzdeni fogunk, hogy megvédjük a hazánkat – írta Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke a New York Timesban.

Jermak azt írja: a Nyugat éveken át hallgatta Putyint, de nem hallotta meg őt, csak most ébred arra az egzisztenciális kihívásra, amit a világrendre jelent. Ukrajna szerinte sosem becsülte alá Oroszország szándékait, amióta az orosz agresszió elkezdődött az ország ellen 2014-ben. Szerinte a háború nem csak Ukrajnáról szól. – A Kreml új Orosz Birodalmat akar építeni – írta. 

A kabinetfőnök további segítséget kér. Azt írja, hogy hálásak a fegyverszállítmányokért, amelyek nyugatról érkeztek, de ez nem elegendő, többre van szükség. Arra kéri a Nyugatot, hogy repüléstilalmi zónát rendeljen el Ukrajna fölött. Azt írja: ez eszkalációt jelentene a háborúban és a NATO számára közvetlen konfliktust Oroszországgal, de úgy véli, Oroszország nem fog megállni Ukrajnában, és a NATO úgyis bevonódhat a konfliktusba, a repüléstilalmi zóna pedig egy időre megállítaná Putyint. Szigorúbb szankciókat is kért az orosz oligarchák ellen, és az összes orosz bank kizárását a SWIFT rendszerből.

A teljes írás itt olvasható.

 

 

 

Címkék: ukrajnai háború