A vártnál sokkal nagyobbat emelt az alapkamaton a jegybank

A vártnál sokkal nagyobbat emelt az alapkamaton a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8-9. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 100 bázisponttal, 4,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is.

Februári ülésén az MNB grémiuma az alapkamatot 3,40 százalékra emelte az addigi 2,90 százalékról, emellett az egynapos betéti kamatot ugyancsak 3,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatát 5,40 százalékra emelte. Januárban szintén 50 bázisponttal 2,90 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot.

A monetáris tanács a március 8-i, eredetileg nem kamatdöntő ülésén az alapkamatot 3,40 százalékon hagyta, de a kamatfolyosó felső szélét 100 bázisponttal, 5,40 százalékról 6,40 százalékra emelte. A kiadott közlemény szerint a lépés oka az volt, hogy az orosz-ukrán háború erősítette az áru- és pénzpiaci kockázatokat.

A lépés nagyjából megfelelt az előzetes várakozásoknak, bár jelenleg az alapkamat jelentősége kicsi, hiszen hónapok óta az egyhetes betéti ráta – amely most 5,85 százalékon áll – az irányadó. Ez utóbbiról legközelebb a csütörtöki egyhetes betéti tenderen dönt az MNB. Ugyanakkor a mostani döntéssel a jegybank ismét erőteljesen jelezhette, hogy hamarosan a két kamatszint összeolvadhat, írja a Portfolió.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a kamatdöntés kapcsán kiemelte: az inflációs kockázatok számottevő fokozódása miatt az év közepére 7,00 százalékig emelkedhet az alapkamat, fokozatosan felzárkózva az egyhetes betéti kamathoz, ami a várakozások szerint májusban érheti el a 7,00 százalékot.

Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a szomszédban zajló háború felülírta a jegybank korábbi, 50 bázispontos kamatemelési ütemét.

Az Egységben Magyarországért szerint az, hogy a jegybank a drámai ütemben növekvő árak láttán idén már harmadszor emelt kamatot, és a mostani 100 bázispontos emelés történelmi léptékű, jelzi, hogy nagy baj van. Az egységes ellenzék pártjai szerint egyértelmű: az MNB kamatemelése a Fidesz-kormány összeomló gazdaságpolitikájának újabb egyenes következménye.

a Monetáris Tanács döntését magyarázva Virág Barnabás, az MNB alelnöke elmondta: a háború okozta kínálati sokkok miatt az év első felében még gyorsul az infláció, márciusban már 8,5-9 százalék várható. Fordulatra csak a második félévben lehet számítani, az éves átlag megközelítheti a 10 százalékot. A gazdasági növekedés ezzel szemben lassabb lesz a vártnál, lehet, hogy csak 2,5 százalék. 

A testület 2021 júniusában jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat az emelési ciklus megkezdéséig 2020 júliusa óta állt 0,60 százalékon.

 

Címkék: kamatemelés, jegybank