Az iváncsai akkugyár szerint a hírekkel ellentétben még nem termelnek

Az iváncsai akkugyár szerint a hírekkel ellentétben még nem termelnek

Gyárváros Iváncsán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tévesek azok a sajtóhírek, amelyek szerint megkezdődött volna a termelés az iváncsai akkugyárban – ezt a dél-koreai cég közölte. Korábban a Szabad Európa írt arról, hogy habár még számos fejlesztés folyamatban van, a gyártás november 6-án megkezdődik.

Nem kezdődött meg a gyártás a dél-koreai SK On Hungary iváncsai akkumulátorgyárában, a sajtóban az utóbbi napokban erről megjelent hírek tévesek – ezt közölte kedden délután a külföldi cég. Azt írták, hogy korábban 2023 negyedik negyedévére tervezték a kezdést, azonban tekintettel arra, hogy különböző hatósági engedélyeztetések még folyamatban vannak, illetve gépbeállítások, valamint géptelepítések zajlanak, így ez egyelőre nem történt meg.

A Szabad Európa korábbi cikkében azt is felvetette, hogy jelenleg gyakorlatilag csak az üzem van kész: sem az azt kiszolgáló infrastruktúrát, sem az iváncsaiakat a termelés mellékhatásaitól védő létesítményeket nem kezdték el még építeni. Ennek kapcsán a cég azt írta, hogy a gyáregység területén belül a zajvédő falak telepítése folyamatosan zajlik, 5 helyszínen 10 fal már elkészült. A napokban volt egy zajszintmérés, az eredmények alapján pedig, amennyiben vannak olyan helyek, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak, további zajvédőket telepítenek.

Az akkugyár nemrég még azzal került a hírekbe, hogy többen rosszul lettek, mert valamilyen anyag a levegőbe került, és belélegezték. A lap szerint akkor közös ellenőrzést tartott a munkavédelmi és a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság, ekkor derült ki, hogy a cég korábban elfelejtette bejelenteni, hogy az üzem működése közben veszélyes anyagokkal/keverékekkel dolgoznak. Augusztus első napján mindenesetre már rendben voltak az iváncsai létesítmény papírjai.

Az iváncsai akkugyárról a Magyar Hang néhány hete írt helyszíni riportot.