Bennfentes kereskedéssel bukott le a volt belügyi államtitkár üzlettársa

Bennfentes kereskedéssel bukott le a volt belügyi államtitkár üzlettársa

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára a Terrorelhárítási Központ közelmúltbeli terrorellenes akciósorozatáról tartott sajtótájékoztatón a Készenléti Rendőrség fővárosi központjában 2015. november 27-én (Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bennfentes részvénykereskedéssel bukott le a volt belügyi államtitkár, Tasnádi László egyik üzlettársa – derítette ki a 24.hu. Az érintett magánszemély eddig számos állami biztonságtechnikai beszerzés haszonélvezője volt, májusban pedig hétszázmilliós osztalékot vett ki egy másik munkatárssal, illetve a korábbi III/II-es Tasnádival közösen. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn ötvennyolcmillió forintos bírsággal sújtotta az üzlettársat, miután saját hatáskörben lefolytatott egy vizsgálatot.

Az anonim jegybanki jelentést hétfőn tették közzé, ebből pedig kiderült, hogy a magánszemély 2019. július 29-én szerzett olcsón tízmillió darab Est Media Nyrt.-részvényt. (A céget ma már Delta Technologies Nyrt.-nek hívják.) A beszerzés egy nappal előzte meg azt, hogy közölték, az Est Media megveszi az egyik hazai informatikai vállalatcsoport jól menő cégét, a Delta Systems Kft.-t. Ekkor még többen azt gondolták, hogy az Est Media válhat majd a 4iG Nyrt. mellett az új informatikai sztárcéggé, de ez végül nem bizonyult valósnak, a híresztelések viszont felvitték a részvények árfolyamát.

Az MNB megállapította, az említett magánszemély többletinformációk segítségével jutott a valós értékhez képest töredékáron részvényekhez, ez pedig előnyhöz juttatta a többi befektetővel szemben. A részvénycsomagon a rekord magasra emelkedő árfolyam miatt több százmilliós, akár milliárdos nyereség is realizálható volt. A bennfentes kereskedés megállapításához pedig nem kell bizonyítani azt, hogy az információ birtokosa nyert az üzleten.

A jegybank vizsgálódott már egy ideje, a korábbi szakasz februárban zárult le, és akkor 64 milliós bírságot kapott a részvények értékesítője. A tízmillió részvényt a GlobTerm Kft. vette annak idején meg, a cég korábban nem volt büntetve. A 24.hu szerint az, hogy a GlobTerm és akkori tulajdonosa, N. Péter volt érintett, nem is volt titok. A GlobTerm ugyanis szerepelt a Delta-vételt követő napon a tőzsdei bejelentésben, igaz, egy másik ügyletben.