Biztosan fehér az a fehérarany? (x)

Biztosan fehér az a fehérarany? (x)

Szerencsére manapság nemcsak a sárgaarany eljegyzési gyűrű, illetve karikagyűrű a divat, hanem bátran válogathatunk egyéb árnyalatokból is. Ilyen például a fehérarany vagy a rózsaarany is.

Mitől fehér a fehér?

Mivel alapvetően az arany egy sárga fém, ezért óhatatlanul is felmerülhet a kérdés, hogy mitől is lesz igazán fehér a sárgaarany? Ha a 14 karátos aranyat vesszük alapul, akkor azt láthatjuk, hogy több mint az 50%-a arany, a fennmaradó rész pedig az ötvözőanyag. Fehérarany esetében ez a nikkel, aminek köszönhetően kaphatja meg azt a jellemző fehér árnyalatát. Itt kell megjegyeznünk azt is, hogy a fémallergiások alapvetően nem magára a nemesfémre érzékenyek, hanem az ötvözőanyagra, ezért nekik a legjobb választás fehérarany esetén a palládium. Ezzel az anyaggal is csodaszép fehérarany szín érhető el, sőt sok esetben szebb is, mint a nikkellel.

Mindemellett a fehérarany csillogó fénye a legtöbb esetben valamilyen bevonattól annyira ragyogó, így ha valaki a plázákban megszokott, csillogó árnyalatot szeretné, az kénytelen lesz megbarátkozni a gondolattal, hogy egy ródiumozott ékszert fog viselni. Ez azért egy biztos dolog, mivel a fehéraranynak is van egy minimális sárgás színe. Ha nem tudsz megbarátkozni a meleg fényű fehérarany karikagyűrűvel, akkor mindenképp javasoljuk, hogy nézz körül a karikagyuru.hu webáruház karikagyűrűi között.

Miért jó a ródiumozás?

A ródiumozás során az ékszer kap egy fehér bevonatot, aminek hatására csillogó és szinte világító fehér lesz. Maga a ródium egy rendkívül értékes nemesfém, ami mindemellett rendkívül drága is, és egy kifejezetten tartós és állandó jellegű bevonatot ad az ékszernek. Persze ezzel nemcsak a különleges fényt adja meg az ékszernek, hanem védi is a külső mechanikai hatásoktól. Ennek következtében nehezebben karcolódik, azaz bátrabban használható a mindennapokban. Mindezeken felül nem oxidálódik a ródiumozott bevonat, így sokkal tartósabb lesz az ékszer. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne kellene rá vigyázni, mivel a ródium bevonat egy idő után elkezd kopni, majd láthatóan szükségessé válik a megújítása.

Szerencsére a ródiumozás bármelyik ékszerésznél megújítható, így nem kell, hogy fejtörést okozzon, ha esetleg azt látjuk, hogy eljött az ideje a tisztításnak. Azt is tudni kell a ródiumozásról, hogy jóérzésű ékszerész vagy ékszer szaküzlet nem foglalkozik arany ékszerek ródiumozásával, mivel egyáltalán nem lesz esztétikus a végeredmény. Ha nem szeretnél bóvlinak tűnő karikagyűrűt, akkor mindenképp javasoljuk, hogy fehérarany ékszert válassz, vagy annak ródiumozott változatát, de semmiképp sem arany gyűrűt ródium bevonattal.

Te már választottál karikagyűrűt a nagy napra?