Ezer forint feletti süteményárakra készülhetünk

Ezer forint feletti süteményárakra készülhetünk

Csokitorta (Fotó: Facsinay Kinga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hazai vendéglátóhelyek az elmúlt hónapokban átlagban 18 százalékkal emelhettek az áraikon, pedig 30–50 százalék lett volna a költségnövekedések szempontjából az indokolt – idézi Kovács Lászlót, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnökét a Portfolió.hu. Kovács László úgy látja, az emberek elkezdtek takarékoskodni az éttermi fogyasztáson. Jelentős, 20 százalékos forgalomvisszaesés érzékelhető országosan. Ennek persze részben az az oka, hogy az előző évvel szemben sokan utaztak idén külföldre a belföldi nyaralás helyett.

Azt is megjegyezte, hogy amíg 2019-ben 51 ezer vendéglátóhely volt Magyarországon, addig 2021 végére a számuk 48 ezer alá csökkent. Főleg italüzletek és szórakozóhelyek zártak be, de sok étterem és büfé is lehúzta a rolót, Budapesten minden tizedik vendéglátóhely bezárt. Érdekes módon a cukrászdák száma még emelkedett is, nagyjából 50-nel.

Kovács hozzátette, hogy a sokszorosára emelkedő energia- és nyersanyagköltségek miatt az év végéig további üzletek bezárása várható.

350 és 450 forint között van egy gombóc fagyi ára, erről már a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke, Erdélyi Balázs számolt be a portálnak. A fagyi ára azért fontos, mert a cukrászdák ebből képeznek tartalékot arra az időre, amikor csak süteményt tudnak árusítani. „Régen egy átlagos sütemény ára nagyjából két gombóc fagylalt árával egyezett meg. Úgy látszik, hogy ez manapság is hasonlóan alakul, hiszen, ha a fagylalt árából indulunk ki, akkor most is 700-900 Ft között kell lennie egy torta árának, ami nagyjából stimmel is” – mondta Erdélyi. 

A szakember szerint a kávé is drágul, egy espresso ára ezért már 500-600 Ft körül mozog, ami kicsit magasabb, mint a régebben megszokott „egy eurós”, ami most 400 forintos ár környéke.