Immár hivatalos: a Mészáros-féle MBH Bank veszi meg a Fundamentát

Immár hivatalos: a Mészáros-féle MBH Bank veszi meg a Fundamentát

Az MBH Bank első, új arculati elemeit megjelenítő és a változó hazai ügyféligényeknek megfelelően, átfogóan megújított fiókja az átadása napján Miskolcon 2023. május 16-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 76 százalékos részesedést szerez az MBH Bank a Fundamenta-Lakáskasszában – közölte a pénzintézet pénteken. A tranzakcióval 480 ezer ügyféllel, 530 milliárd forint hitel- és 570 milliárd forint betétállománnyal nő a NER szuperbankja. A tranzakció zárására várhatóan 2024 első félévében kerül sor, ezt követően az MBH Bank leányvállalataként, önálló entitásként működik tovább a Fundamenta.

Az MBH Bank a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-től, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-től és a német Wüstenrot & Württembergische AG-től vásárolta meg a részesedést. Az MBH Magyarország második legnagyobb hitelintézete, Mészáros Lőrinc és a magyar állam érdekeltségébe is tartozó gigabank, amely az MKB Bank, a Budapest Bank és a Takarékbank egyesülésével jött létre májusban. Jelenleg közel kétmillió lakossági és vállalati ügyféllel, 893 milliárd forint saját tőkével, közel 5000 milliárd forint bruttó hitelállománnyal és több mint 6200 milliárd forint betétállománnyal rendelkezik, kiterjedt fiók- és ATM-hálózata révén az egész országban jelen van. Piacvezető többek között a vállalati szegmensben, a lízingpiacon, az agrár- és élelmiszeripari üzletág finanszírozásában, továbbá széles körű pénz- és tőkepiaci, valamint befektetési szolgáltatási tevékenységet végez – írták a közleményben. A Fundamenta ügyfelei az MBH Bank befektetési, biztosítási és hiteltermékeihez is hozzáférhetnek majd.

A MBH Bank Nyrt. 2023. első félévi adózás utáni eredménye 142,1 milliárd forint volt, ami 50,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva, a bevétele pedig 51 százalékkal, 327,9 milliárd forintra nőtt.

Címkék: Fundamenta, MBH Bank