Jelentősen emel a gáz árán a Gazprom

Jelentősen emel a gáz árán a Gazprom

Gázvezeték (Fotó: Unsplash/Martin Adams)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelentősen megemelte az Európának szánt földgáz idei átlagárára vonatkozó becslését az orosz Gazprom, mivel megnőtt az energiahordozó iránti kereslet a gazdaság élénkülés után – írja az MTI. Az orosz cég legújabb előrejelzése szerint Európának átlagosan 269,6 dollárt kell majd fizetnie ezer köbméter földgázért idén, ami már a júniusi 240 dolláros árhoz képest is komoly emelés, hát még ahhoz képest, hogy a cég a 2021-re vonatkozó költségvetésében még ennél is alacsonyabb, 170 dolláros ár szerepelt.

A Gazprom a napokban hozta nyilvánosságra, hogy nyugat-európai gázexportja 28,52 százalékkal, 77,235 milliárd köbméterre nőtt. A Közép-Európába irányuló szállítás 17,792 milliárd köbméterre bővült az egy évvel korábbi 17,73 milliárdról, Törökországba pedig 14,623 milliárd köbméter érkezett az első hat hónapban, mintegy duplája az egy évvel korábbinak.

A társaság összbevétele 46,2 százalékkal, 2754 milliárd rubelre (1 rubel=4,06 forint) nőtt az első hat hónapban éves összevetésben. A cég nyeresége 718,31 milliárd rubel volt a tavalyi első félévi 253,87 milliárd rubel veszteséggel szemben az orosz számviteli szabályok (IFRS) alapján.