Kevesebb magyar nyaralt itthon a nyár első hónapjában, több volt viszont a turista

Kevesebb magyar nyaralt itthon a nyár első hónapjában, több volt viszont a turista

Balaton (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 1,6 millió vendég 4 millió éjszakát töltött el valamilyen szálláshelyen idén júniusban – ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből. Arányosítva ez azt jelenti, hogy a vendégek száma összességében 3,8 százalékkal emelkedett, míg a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal csökkent a tavalyi adatokhoz képest. Belföldi nyaralóból kevesebb volt, a turistából viszont több.

934 ezer belföldi vendég szállt meg valamilyen szállóban idén júniusban, ez 7,1 százalékos csökkenés az előző évhez képest. Összesen 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el, ez szintén visszaesés, méghozzá 10 százalékos. A legtöbben szállodába mentek, a legnépszerűbb turisztikai térség pedig a Balaton – a nyaralók harmada a magyar tengert választotta – és a Mátra–Bükk turisztikai térsége volt.

A külföldi vendégek száma ezzel szemben 25, a vendégéjszakáké 14 százalékkal emelkedett tavaly júniushoz viszonyítva. Ez 665 ezer embert és 1,8 millió vendégéjszakát jelent. A legnépszerűbb turisztikai térség a Balaton volt, ahol a nyaralók által eltöltött éjszakák 14 százalékát regisztrálták.

A KSH adatai szerint idén júniusban 27 681 turisztikai szálláshely fogadott vendégeket, 985 szálloda és 1187 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 54 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 17 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 3,3 százalékkal kevesebbet, 2,9 milliárd forintot költöttek.