Közeleg a Minsky-pillanat, összeomlásra figyelmeztet Matolcsy György

Közeleg a Minsky-pillanat, összeomlásra figyelmeztet Matolcsy György

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank, az MNB elnöke egy MTI-nek adott interjúján a jegybank épületében 2020. április 16-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közeleg az úgynevezett Minsky-pillanat, amikor az összes gazdasági szereplő hirtelen bizalmatlanná válik a fenntarthatatlanul magas állami- és magánadósságok miatt – írta Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank honlapján közzétett jegyzetében, amelyben Nouriel Roubini adósságválságról szóló, a Project Syndicate-en megjelent írására reagált.  

Az egyik ok a jegybankelnök szerint nyilvánvaló: a nagy jegybankok valóban kénytelenek voltak az adósságválság megelőzése érdekében monetizálni a magas költségvetési hiányokat. Mindent egybevetve, majdnem minden jelentős fejlett gazdaság adósságcsapdába került – írta Matolcsy.

Úgy látja, hogy a figyelmeztető jelek egyértelműek: az ár/nyereség mutatók magasak, mindenhol felfújt lakás- és technológiai eszközöket találunk, a kripto szektor irreális módon felduzzadt és visszatért az infláció.

De vannak olyan jegybankok – az orosz, a kínai és a cseh mellett ilyen a magyar – amelyek már irányváltásba kezdtek a válság elkerülése érdekében – teszi hozzá.

Mint leszögezi, az összes fejlett és fejlődő kormánynak el kell kezdenie az államadósság rátájának csökkentését, mert senki sem képes előre megjósolni a következő negatív kínálati sokk eljövetelét.

– Jobb, ha most kis lépésekben haladunk, mint hogy egy nyíltan inflációellenes politika bevezetését kockáztassuk, ami súlyos recesszióhoz, akár válsághoz is vezethet – zárja végül rövid jegyzetét a jegybankelnök.

A jegybank elnöke mostanában elég gyakran ír apokaliptikus hangvételű jegyzeteket, miközben kritizálja az Orbán-kormányt: írt már a globalizáció végéről, de arról is beszélt, hogy hiba volt a Pénzügyminisztériumra bízni a gazdaságpolitikát. 

(Hyman Philip Minsky amerikai közgazdászról nevezték el a Minsky-pillanatot. Elmélete szerint a kapitalizmusban a pénzügyi rendszer konjunktúra időszakában hajlamos a túlságos optimizmusra, a túlhitelezésre. Válság idején viszont túlságosan konzervatívvá válik a hitelezése. A két fázis inflexiós pontja az összeroppanás, melyet szoktak „Minsky momentnek” (Minsky-pillanat) is nevezni – a szerk.)