Lépett a jegybank, így változnak a hitelfelvétel szabályai

Lépett a jegybank, így változnak a hitelfelvétel szabályai

Hitelfelvételnél, hitelmoratóriumnál is sok múlik az apró betűs részeken (Forrás: Shutterstock)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy friss MNB-rendelet alapján július elsejétől szigorodnak a hitelekre vonatkozó hitelfedezeti és jövedelem terhelési szabályok. Emiatt a jövőben bizonyos esetekben ugyanakkora összegű jövedelem kisebb hiteltörlesztőt bír majd el, ezáltal csökkenhet a maximálisan felvehető hitel összege is – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu lapunknak eljuttatott elemzésében.

Az MNB jelenlegi szabályozása szerint egy legalább 10 éves kamatperiódusú vagy végig fix kamatú hitel havi törlesztőrészletei nem haladhatják meg az igazolt nettó jövedelem 50, illetve 60 százalékát, attól függően, hogy az adós keresete alatta marad, vagy eléri az 500 ezer forintot. (A jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató kiszámítása során vannak egyéb tényezők is, de ezek most kevésbé fontosak a változás szempontjából.) Az új szabály értelmében a jövedelmi limit július 1-től megemelkedik 600 ezer forintra, vagyis az azt elérő fizetéseknél 60 százaléknál, míg az az alattiaknál 50 százaléknál ránt be az adósságfék – figyelmeztetnek a szakértők. A korábbi, folyamatban lévő ügyleteket a változás nem érinti, vagyis kizárólag a július elsejétől igényelt kölcsönökre lesz érvényes a szigorúbb szabály.

A változás az 500 ezer forint és 600 ezer forint közötti jövedelemmel rendelkező hiteligénylőket érinti, a portál egy példán keresztül be is mutatja, hogy hogyan: ha a háztartás igazolt bevétele nettó 550 ezer forint, jelenleg legfeljebb 330 ezer forintot fordíthatnának hiteltörlesztésre. Július elsejétől ez az összeg lecsökkenne 275 ezer forintra. Ennek hatása egy személyi hitelnél minimális, viszont lakáshitelből 6,4 millió forinttal kevesebbet kaphatnak. (A fix 8,25 százalékos kamat mellett, 20 éves futamidőre igényelhető hitelösszeg lecsökkenne 38,7 millió forintról 32,3 millió forintra.)

Fontos még, hogy a lakáshiteleknél a jövedelem mellett az ingatlan becsült forgalmi értéke is befolyásolja a maximálisan felvehető hitelösszeget, ugyanis a bankok ennek legfeljebb 80 százalékáig hitelezhetnek, a fennmaradó részt önerőként kell előteremteni. A szakértők szerint összességében a szabályok módosítása csak bizonyos jövedelmi helyzetben lévőket érint, náluk azonban a változás érdemben csökkentheti az igényelhető hitelösszeg nagyságát.