Már ősszel 3,7 százalékos volt a költségvetési hiány

Már ősszel 3,7 százalékos volt a költségvetési hiány

Varga Mihály pénzügyminiszter mond beszédet a Költségvetési Tanács új elnökének kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2023. december 12-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 3,7 százalék volt tavaly a III. negyedévben és 5,4 százalékot ért el az első három negyedévben – közölte a Központi Statisztikai Hivatal szerdán.

A közlemény szerint az előzetes adatok szerinti GDP arányos, 3,7 százalékos hiány a III. negyedévben 264 milliárd forinttal, 2 százalékponttal lett kedvezőbb az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az első három negyedév 5,4 százalékos hiánya az előző év azonos időszakához képest 1363 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,1 százalékponttal lett kedvezőtlenebb.

A kormány december 30-án, hírverés nélkül közzétette, hogy 2023-ban 5,9 százalék lehetett a költségvetés GDP-arányos hiánya, vagyis az eredeti deficitcélját 2 százalékponttal, de még az októberben megemelt tervét is 0,7 százalékponttal múlta felül.