Mégis mivel számol a kormány, ha a piacon a gáz- és villanyár töredéke a bemondottnak?

Mégis mivel számol a kormány, ha a piacon a gáz- és villanyár töredéke a bemondottnak?

Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs olyan, hogy „piaci ár” – mondta Holoda Attila energetikai szakértő, a második Orbán-kormány egykori energiaügyi helyettes államtitkára a 24.hu-nak a rezsicsökkentés csökkentése kapcsán.

Álláspontja szerint nincs olyan ár, amihez az emberek a különböző számításokkal igazodni tudnának.

A kormányinfón volt olyan újságíró, aki feszegette, mennyi az aktuális piaci ár – és azt a választ kapta, hogy ezt meg lehet nézni az interneten. Holoda Attila szerint ez nem így van, ha rámegyünk bármelyik gáztőzsde oldalára, mindegyiken hasonlóak az árak, mégis eltérnek egymástól, ráadásul folyton mozgásban vannak. Ugyanez a helyzet az áramnál is.

Aki rápillantott mostanában a tőzsdei árakra, annak az is feltűnhetett, hogy a kormányinfó számaiból következő „piaci ár” jóval magasabb, mint a tőzsdei ár. Volt, aki megnézte hogy a kormányinfó napján a magyar áramtőzsdén 350 euró volt 1 megawatt, amiből 1 kilowattóra ára 140 forint körüli összegre jön ki, nem 240 forintra, amiről a kormányinfón beszéltek. A gáznál pedig 120 forint/köbméter körül volt az átlagár, nem 900 forint feletti.

Holoda Attila úgy tudja, a magyar áramtermelés felét, az áramfogyasztás majdnem felét a paksi atomerőmű fedezi, amely nagyon olcsón, 10,5 forint/kilowattóra áron termel. Hozzátette, az összes magyar áramtermelés a magyar áramfogyasztás mintegy 70–72 százalékát fedezi, a többi importból való.

Holoda Attila szerint blöff volt, ami a kormányinfón elhangzott, nem lehet megmondani, mennyi lauf volt benne. A tőzsdei árakat nézve nem indokolt olyan magas ár, amire Németh Szilárd utalt – tette hozzá. Emellett átgondolatlannak tartja az egész bejelentést, szerinte jobb lett volna, ha fogyasztás szerint, sávosan határozzák meg, kinek mennyit kell fizetnie. De bele kellene férnie a szociális súlyozásnak, figyelembe kéne venni a rászorultság elvét.

Alapvető hiba, hogy az átlagfogyasztásnál húzták meg a határt, mert így véleményem szerint a lakosság több mint felének emelkedni fog az áram- és gázszámlája. Sokkal reálisabb lett volna a  mediánérték figyelembevétele a határ meghúzásánál. Ebben az esetben valóban a háztartások háromnegyede maradt volna a kedvezményes árnál (a medián az az érték, amelynél ugyanannyian fogyasztanak többet, mint amennyien kevesebbet – a szerk.)mondta múlt héten Holoda Attila Magyar Hangnak.