A stratégiai nyugalmat elvitte a cica

A stratégiai nyugalmat elvitte a cica

A kata adónem ellehetetlenítése ellen tüntetők az általuk lezárt Margit hídnál 2022. július 12-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rabszolgatörvény óta nem láttunk ilyet. Most elsősorban nem az utcán zajló tüntetéssorozatra gondolok, hanem arra, hogy mennyire nem tudják elmagyarázni az Orbán-pártok a kata kivezetését és a rezsicsökkentés csökkentését. Persze ahogy 2018-ban, úgy most is érthető a tanácstalanság: ahogy a multik kívánságára meghajtott munkavállalóknak, úgy a katázás lehetőségétől megfosztott és/vagy a rezsijét egy nap alatt az egekben találó polgároknak már nem lehet mindenre magyarázatként egzotikus migránsmeséket, vagy valóságtól elrugaszkodott, ukrajnai katonakalandokat beadni.

Amikor már Fürjes Balázs, az emberarcú fideszes is arról beszél a Parlamentben, hogy „háborús infláció, háborús munkanélküliség, háborús élelmiszerválság” van, akkor világosan látszik, hogy egy pillanat alatt ő is át tud alakulni Fidesz-arcú emberré, ha kell. És most kell: az Orbán-pártok kétségbeesetten próbálnak menekülni az arcvesztéstől, csak ez most jóval nehezebb, mint a már említett rabszolgatörvény idején. Négy éve a brutális túlóra tervezete egy jól körülhatárolható csoporton, a gyári melósokon ütött nagyot. A 450 ezer katázó és a rezsicsökkentés hatálya alól vélhetően kieső rengeteg „nemátlagfogyasztó” azonban már más tészta: a kormánynak hozzájuk is kell(ene) beszélnie, nem elegek már a kommunikációs guruk által kiötlött, ráolvasó varázsigék. Sőt igazából éppen hogy kártékonyak.

De az igazi különbség nem ez. Az Orbán-pártok elkövették azt a hibát, hogy az országgyűlési választások előtt ezúttal többet ígértek annál, hogy „folytatjuk”. Tisztán, világosan elhangzott a kampányban (mit hangzott, harsogott!), hogy nem lesz gázáremelés. Akarom mondani: megmarad a rezsicsökkentés.

Most aztán szépen egymás mellé lehet tenni az április előtti, önbizalomtól duzzadó nyilatkozatokat, meg a napokban született, odavetett, kifacsart mondatokat, amik minden szóvirág ellenére világosan kimondják, hogy lényegében nincs többé rezsicsökkentés, sőt.

Nem csoda hát, hogy hézagos a keretezés. Brüsszelezni most csak szigorúan belső használatra lehet, az elmúltnyolcévezés már legalább nyolc éve unalmas, az utcára vitt politika miatt meg lehetőleg ne egy utcai harcos pártja siránkozzon. Száz szónak is egy a vége: a kampányban hirdetett stratégiai nyugalmat elvitte a cica. 

Olvassa reggeli véleménycikkünket, valamint az elmúlt nap legfontosabb híreit és a következő órák várható eseményeit összefoglaló „képbehozónkat” kora reggel már a postafiókjába érkező hírlevelünkben! A kávé koffein a testnek, a Magyar Hang reggeli hírlevele koffein a szellemnek! Iratkozzon fel és kezdje velünk a napot!