Új korszak a rezsicsökkentésben: mekkora számlákkal szembesülhetünk?

Új korszak a rezsicsökkentésben: mekkora számlákkal szembesülhetünk?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án. 2022. július 13-án. (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rezsicsökkentés új korszakának pontos szabályai egyelőre nem láttak napvilágot a Magyar Közlönyben, a tényleges tehernövekedés pedig ezen felül is rengeteg dologtól függ: így például az áram- és gázárak világpiaci alakulásától, a forint árfolyamától, amelyeket a háború alakulása is befolyásol, illetve attól is, hogy ki mennyire lesz képes mérsékelni a saját fogyasztását.

Pontos részletek híján csak nagyjából kalkulálható, hogy mekkora terhet jelent a szerdai Kormányinfón bejelentett rezsicsökkentés-csökkentés. Ott hangzott el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd rezsivédelemért felelős kormánybiztos szájából, hogy a rezsicsökkentés augusztus 1-jétől csak az átlagos fogyasztásig szintig jár, az afölötti részért piaci árat fizet a lakosság gázra és villanyra is.

Mi hangzott el a Kormányinfón?

Augusztus elseje után tehát következő fogyasztási határokig lesz érvényes a csökkentett rezsiár: 

• áram esetében 210 kWh/hó, éves szinten 2523 kWh energiafogyasztásig

• gáz esetében 144 köbméter/hó, éves szinten 1729 köbméter gázfogyasztásig.

A három vagy több gyereket nevelő családoknál 600 köbméterrel magasabb az éves gázlimit, vagyis 2329 köbméter, és minden további gyerekkel 300 köbméterrel nő a határ az érintett családoknak. 

A villanyfogyasztás esetében nincs ilyen emelt keret, ott marad a havi 210 kWh (éves szinten 2523 kWh) kedvezményes limit, akármennyi is a gyerekek száma.

Ha valaki árammal fűt, és nem, vagy csak minimálisan használ gázt, arra is a havi limit az érvényes, nincs jóváírás vagy átjárás. 

Az eddigiekből úgy tűnik, hogy a távhőt használó családokat nem érintik az intézkedések.

A Kormányinfón még az is elhangzott, hogy rezsicsökkentés nélkül az átlagfogyasztónál 7750 forint helyett 53 ezer forint lenne az áramfogyasztás díja, a gáznál pedig 15 800 forint helyett havonta 131 ezer forint lenne a számla. 

Eszerint, ha az egész számlára piaci árat fizetnénk, akkor az áram tekintetében 6,8-szoros, a gáznál 8,3-szoros lenne növekedés mértéke. 

De ez nem ilyen egyszerű, hiszen a bejelentés alapján csak az átlagfogyasztás fölötti részre kell a piaci árat megfizetni. A hvg.hu számításai szerint minden egyes további kWh áram után 242, minden egyes további köbméter gáz után 912,8 forintot kellene fizetni, ha annyi maradna a piaci ár, mint amivel szerdán Gulyás Gergely számolt.

Mennyire szállhatnak el a számlák?

A Portfólió hipotetikusan kiszámolta egy konkrét példán, mennyivel többet kell majd fizetni. A példában egy kétgyermekes, 140 négyzetméter alapterületű, 6 cm hungarocellel szigetelt, jó minőségű nyílászáróval rendelkező házban élő család rezsidíj-növekedését számolták ki.  

Az egyszerűség kedvéért átalánydíjat fizető családról van szó, bár egyáltalán nem világos, hogy valójában hogyan fog ez zajlani, hiszen az átalányos fizetés jelenleg úgy működik, hogy mindig van egy éves leolvasás és elszámolás – akinél a szolgáltató magasabb fogyasztást regisztrál, mint amennyi után az átalányt fizette, annak utólag egy összegben kiszámlázzák a különbözetet. Ezt a megfontolást félretéve, a példában szereplő család havi áramfogyasztása 9171 forint, azaz 246 kWh a havi átalánydíj alapján. Ez havonta 36 kWh-val magasabb a rezsicsökkentett határnál. A 7750 forintos rezsicsökkentett fogyasztás feletti 36 kwh havi fogyasztás további 9085 forintot jelent, azaz az eddigi 9171 forint helyett ez a család 16 836 forintot fog fizetni havonta.

– A gáz esetében a példában szereplő család átalánya 192 köbméteres földgázfogyasztás, ami 21 552 forintos átalánydíjat jelent a szolgáltatónál. A 144 köbméteres rezsicsökkentett fogyasztáshoz képest ez 48 köbméteres „túlfogyasztást” jelent, vagyis  a 15 840 forintos rezsicsökkentett 144 köbméter melletti 48 köbméterért további 43 680 forintot fizetnek havonta, azaz az eddigi 21 552 forint helyett összesen 59 520 forintra nő a havi gázszámla – írja a portál.

Az eddigi havi áramszámla tehát 9171 forintról 16 836 forintra emelkedik, ami egy év alatt közel 92 ezer forintos többletfizetést jelent. Az eddigi havi földgázszámla pedig 21 552 forintról 59 520 forintra emelkedik, vagyis az éves díj több mint 455 ezer forinttal nő a család számára, ez már brutális emelkedésnek számít. 

Összességében tehát közel 550 ezer forinttal fognak többet fizetni évente, havi szinten tehát 2,5-szörös emelkedésről beszélhetünk – állapítja meg a portál.

Persze nem mindenki fizet átalány alapján, a hvg.hu összefoglalójában arról ír, hogy mivel havi limitet állapítottak meg az éves átlagos fogyasztás alapján, ha valaki egy nyári hónapban alatta marad, de egy téliben túllépi a meghatározott mennyiséget – hiszen akkor fogyaszt többet a fűtés miatt –, akkor a limit fölötti részt a piaci áron kell kifizetnie.

Ami pedig a közös kazánnal fűtő társasházak elszámolását illeti, egyelőre el se lehet képzelni, hogy ezt majd hogyan oldják meg.