Bige László kitart, mégsem állítja le végleg a Nitrogénműveket

Bige László kitart, mégsem állítja le végleg a Nitrogénműveket

A Péti Nitrogénművek (Fotó: Wikipédia/Civertan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meggondolták magukat, nem állítják le véglegesen a termelést, nem bocsátják el az embereket, és minden lehetséges jogi lehetőséggel élni fognak a Nitrogénművek megmentéséért – mondta Bige László elnök-vezérigazgató az RTL Híradónak.

Bige László az RTL Híradónak elmondta: a Nitrogénművek Európa egyik legkorszerűbb műtrágyagyára, egészséges gazdasági mutatókkal, átláthatóan üzemel, magyar tulajdonban van úgy, hogy nincsenek benne offshore-cégek. – A szén-dioxid-kvóta adója az ok, amiért ezt a döntést hoztuk. Ez kizárólagosan arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket, és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének. Nem másról szól – fogalmazott Bige László, aki szerint bár egy-másfél hónapja ugyan írtak a szakminiszternek, azonban meggondolták magukat: nem állítják le véglegesen termelést, hanem küzdeni fognak érte, „hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van” – magyarázta az elnök-vezérigazgató. Ráadásul az összes európai műtrágyagyárnak van ingyenes szén-dioxid-kiosztása éppen azért, hogy fenntartsák a versenyt, így ők lehetetlen helyzetbe kerülnek versenytársaikkal szemben. 

A magyar különadó a műtrágya gyártását tonnánként nagyjából 20 ezer forinttal drágítja meg, amit a tulajdonos szerint nem lehet kigazdálkodni. Úgy látják, hogy az intézkedés a szén-dioxid-kvótákra vonatkozó uniós rendeleteket sérti. – Ilyen adó az Európai Unió más tagországában nincsen. Három országban volt erre próbálkozás az elmúlt húsz évben, mind a három országban eltörölte az Európai Bizottság ezeket – mondta Bige, aki szerint mindenhol kisebb mértékű sarcokról volt szó, mint most Magyarországon. Jelenleg áll a termelés a Nitrogénművekben, végkiárusítást csinálnak, ahol a megmaradt termékeiket értékesítik. Hozzátette: az embereiket nem fogják elengedni, szerinte idén biztosan nem indul újra a termelés, de „nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra és nem hagyjuk magunkat”.

Szóba került, hogy Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kedden a parlamentben azt mondta: sajnálja, hogy a Nitrogénművek a megemelkedett energiaárak áldozatává vált. Bige László reagált erre, szerinte Rogán Antal nem helyezte képbe magát a témában, az energiaárak növekedése az EU-ban mindenkit érint, ettől még mindenki működik, ők is működni tudtak. Idén azonban a különadó mellé kaptak egy hatmilliárdos adóterhet is: a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség díját, amelyet ugyan korábban kigazdálkodhatónak láttak, ma már azonban nem. Ez az összeg mostanáig 700-800 millió forint volt évente, ezt emelték 6 milliárdra.  

Bige László még kedden közölte, hogy befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek.