Párbeszéd: a Dunaferr helyzetének megoldásához befektetőre van szükség

Párbeszéd: a Dunaferr helyzetének megoldásához befektetőre van szükség

A II. számú nagyolvasztóból érkező kohósalakot ürítik a salakhabosító medencébe a salaküstszállító kocsikról az ISD Dunaferr Zrt. dunaújvárosi üzemében 2016. augusztus 2-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dunaferr helyzetének megoldásához befektetőre van szükség, olyanra, aki „teljes terjedelmében” folytatja az acélgyártást Dunaújvárosban – mondta a Párbeszéd elnökségi tagja szombaton, online sajtótájékoztatóján.

Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere kiemelte, mindez nem csak a dunaújvárosiak érdeke, hanem nemzetgazdasági érdek is. „Háborús időkben elképesztően nagy hiba lenne elengedni az acélgyártást Magyarországon” – tette hozzá az MTI által is idézett politikus. Szabó emlékeztett, a kormány nemrégiben döntött arról, hogy fél évre biztosítja a dunaferres munkavállalók bérét. A Párbeszéd elnökségi tagja szerint ez megnyugtató a Dunaferrben dolgozók számára, azonban továbbra is kérdés, hol késlekedik az új befektető.

Az ellenzéki politikus rámutatott, néhány hónappal ezelőtt a gyár akkori vezetése mintegy 13 milliárd forintot kért arra, hogy fenn tudják tartani a termelést. Akkor a kormány ezt nem támogatta, most viszont 16 milliárd forintot ad kölcsön. „A gyárnak akkor van lehetősége visszafizetni majd ezt a kölcsönt, amit a bérgarancia-alapból kaptak a munkabérek kifizetésére, ha folytatódik a termelés a gyárban” – mondta Szabó Zsolt, jelezve, most azt látják, hogy nem megy a kohó, nem működnek a hengerművek és alig működik a kokszoló.

– Ahhoz, hogy a vasmű túl tudjon élni, arra van szükség, hogy beinduljon a termelés és teljes terjedelmében folytatódjon az acélgyártás Dunaújvárosban – jelentette ki a város alpolgármestere. „A dunaújvárosiak várják az új befektetőt, azonban kérdéses számukra, hogy a kormány most miért kölcsönt ad, miért nem valódi megoldást, egy befektetőt biztosít a gyár tovább éléséhez” – mondta Szabó Zsolt.