Bige László: Kilencvenhárom év után befejezte munkásságát a Nitrogénművek

Bige László: Kilencvenhárom év után befejezte munkásságát a Nitrogénművek

Bige László, a Bige Holding Csoport elnök vezérigazgatója a Bige Holding cégcsoport által adományozott laboratóriumi eszközök ünnepélyes átadásán, a városháza Krúdy-termében Nyíregyházán 2020. április 24-én. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Fotó: Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek – mondta el az Agrárszektornak Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa, amit a Telex vett észre.

Bige szerint a korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek november 6-án nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét. Ezt azzal indokolta: a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban. Az így veszteségessé váló gyártást a cég nem vállalja. 

Bige az Agrárszektornak elküldte azt a még szeptember elején írt levelét is, amelyet Lantos Csaba energiaügyi és Nagy István agrárminiszternek írt azért, hogy felhívja a figyelmet a helyzetre. Ebben már jelezte, a kormányrendelet miatti költségnövekedés szerintük kigazdálkodhatatlan, így a műtrágya eladhatatlanná válna. A levélben kilátásba helyezte azt is, hogy emiatt gyár már szeptember 30-án leáll, ez végül csak később, november 6-án történt meg.