„Ismét sereghajtói lettünk Európának”

„Ismét sereghajtói lettünk Európának”

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján a Corinthia Budapest szállodában 2022. november 30-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amióta negyedévente mérnek GDP-t Magyarországon (1995) még nem volt olyan, hogy 4 egymást követő negyedévben recesszióban lett volna a gazdaság – így reagált Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakcióvezető-helyettese a friss GDP-adatra. „Így újabb »rekordot« sikerült beállítania az Orbán-kormánynak. Ha megnézzük a többi európai országot, akkor megint csak szomorkodhatunk, hiszen az EU-s országok többségében nő a gazdaság és ahol megfigyelhető volt visszaesés, ott sem egy teljes éven keresztül. Ismét sereghajtói lettünk Európának, ráadásul talán a legfontosabb gazdasági mutatóban” – írja Bedő Dávid.

A frakcióvezető szerint nem lehet külső okokra hivatkozni a lesújtó adat kapcsán, arról kizárólag az elhibázott gazdaságpolitikai lépések tehetnek. Bedő a bejegyzése végén elmondja: „Haza kell hozni az uniós forrásokat mihamarabb. Érdemi és közvetlen támogatást kell nyújtani azoknak az embereknek és cégeknek, akik nehéz helyzetbe kerültek az elmúlt egy évben, ahelyett, hogy Mészáros Lőrinc 30 milliárdos jachtjára menjen a közpénz. Hosszútávon pedig az oktatásba kell befektetni, hogy egy tudás- és emberközpontú gazdaságot hozzunk létre, az összeszerelő és akkugyár ország helyett!”

A Demokratikus Koalíció is azt emelte ki, hogy negatív rekordot döntött az Orbán-kormány. „A Demokratikus Koalíció szerint a magyar gazdaság teljesítményének folyamatos zuhanása bizonyítja, hogy az Orbán-kormány megszorításai és az orbáni infláció okozta a legnagyobb károkat Magyarországnak a rendszerváltás óta. A folyamatos áremelések, adóemelések és rezsiemelések csak fokozták az orbáni inflációt, egyre kevesebbet érnek a fizetések és a nyugdíjak, kínlódnak és zsugorodnak a vállalkozások. Amíg Orbán marad, marad az orbáni infláció, maradnak a megszorítások. A Dobrev Klára vezette szociáldemokrata Árnyékkormány arra készül, hogy a kormányváltás után letörje az orbáni inflációt, és ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek” – írta közleményében Dávid Ferenc.

A KSH által szerdán közölt nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 2,3 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva a magyar GDP. Az előző negyedévhez képest 0,3 százalékos a visszaesés. 

Az uniós rangsor alján a magyar GDP-csökkenés  

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat is közölte a második negyedéves adatokat, ezek szerint az euróöveztben nőtt, az EU-ban stagnált a GDP az előző negyedévhez viszonyítva, éves összevetésben pedig mindkettőben lassult a gazdasági növekedés.

A nem végleges adatok szerint a második negyedévben 0,3 százalékkal nőtt a szezonális kiigazított GDP az euróövezetben és nem változott az EU 27 tagállamában az előző negyedévhez viszonyítva. Az első negyedévben az euróövezetben nem változott a GDP, az EU-ban pedig 0,2 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye. Az egy évvel korábbival összevetve a második negyedévben 0,6 százalékkal nőtt a GDP az euróövezetben és 0,5 százalékkal az EU-ban. Az első negyedévben mindkét régióban 1,1 százalékos volt az éves növekedés. Nem végleges adatok szerint a legnagyobb negyedéves növekedést, 3,3 százalékost Írországban regisztrálták a második negyedévben, Litvániában pedig 2,8 százalékost. A legnagyobb csökkenés Lengyelországban volt, 3,7 százalékkal, illetve Svédországban 1,5 százalékkal. Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Írországban nőtt a GDP, 2,8 százalékkal, illetve Romániában 2,7 százalékkal, míg a legnagyobb csökkenést, 3 százalékos Észtországban, illetve 2,4 százalékos Svédországban volt, valamint Magyarországon volt.