MSZP: 80 százalékos bértámogatásra pályázhatna a kormány az EU-nál

MSZP: 80 százalékos bértámogatásra pályázhatna a kormány az EU-nál

Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese (Fotó: MSZP Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pályázat benyújtására szólította fel az MSZP elnökhelyettese a kormányt kedden a koronavírus-járvány gazdasági hatásait mérséklő, munkahelyvédelmi uniós alap (SURE) maradványösszegére. Komjáthi Imre szerint egymilliárd eurót kellene megpályázni, abból 80 százalékos bértámogatást lehetne fizetni.

Az ellenzéki politikus az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón úgy értékelt, elhibázott, lassú és elégtelen a kormány járványkezelése. Hozzátette: a magyar emberek azt látják, hogy amikor a kormány a haveroknak, a családtagoknak segít, akkor gyors és hatékony, de amikor a bajba jutott munkavállalóknak, akkor szűkmarkú és lassú. Komjáthi Imre szerint az 50 százalékos bértámogatás semmire sem elég, olyan megalázóan kevés pénzt kapnak a dolgozók, hogy azt szégyen támogatásnak nevezni.

Emlékeztetett arra, hogy az EU tavaly indította el a 100 milliárd eurós munkahelyvédelmi programját, amelynek a célja, hogy részmunkaidős vagy csökkentett idejű foglalkoztatáshoz, vagy önfoglalkoztatóknak nyújtott bértámogatással segítse a munkahelyek megőrzését.

Elmondta, a magyar kormány korábban mindössze 504 millió eurót tudott lehívni és ebből finanszírozta a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) elengedését, az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos juttatását.

Komjáthi Imre közölte, az alapban megmaradt 9,4 milliárd euróra ismét lehet pályázni áprilisig azoknak a tagállamoknak is, amelyek az első körben is részt vettek a programban. Szerinte a Magyarország által megcélzandó egymilliárd euró nem földtől elrugaszkodott összeg, hiszen az első pályázati fordulóban a horvátok egymilliárd, a csehek kétmilliárd, a románok négymilliárd eurót kértek és kaptak Brüsszeltől.

(MTI)