Nagy Márton elmagyarázta, miért gyenge a forint

Nagy Márton elmagyarázta, miért gyenge a forint

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy keddi háttérbeszélgetésen azt mondta, hogy az elmúlt napok forintgyengülése, és így a 400 forintos euróárfolyam a globális folyamatok eredménye – írja a Portfólió.hu.

A várakozások most kezdenek megváltozni a világgazdasági kilátásokat illetően: az infláció tekintetében a várakozások feletti számok jelennek meg, miközben az elemzők egyre nagyobb eséllyel árazzák a recessziót. Ez nagyon kedvezőtlen kombináció is lehet a gazdaságpolitika irányítóinak. Ezeket a folyamatokat gyorsította fel a múlt pénteken megjelent, vártnál magasabb májusi amerikai infláció – foglalta össze a folyamatokat a miniszter. 

Ennek nyomán a piac elkezdte árazni, hogy a most szerdai ülésen a Fed az eddig várt 50 bázispont helyett 75 bázispontot emel az alapkamaton, és hétfőn meg is jelent egy elemzői felmérés a Financial Times-ban, amely szinte biztosra veszi az amerikai recessziót. Nagy Márton szerint ezek a folyamatok határozzák most meg leginkább a gazdasági kilátásokat.

– Sajnos a globális folyamatok hatása alól Magyarország sem tudja kivonni magát – jelentette ki, vagyis a 400 forintos euró-forint árfolyamszint elérése globális okokkal magyarázható szerinte.

A háború vége a legnagyobb forinterősítő hatású lenne. – A háború vége egy iszonyú erőt adna a forintnak –szögezte le.

A miniszter arról is beszélt, hogy kész a költségvetési kiigazítás, nyárra meglesz a kohéziós alapról a megállapodás, és őszre pedig a kormány megállapodhat az Európai Bizottsággal a helyreállítási alapok forrásairól.

A miniszter arról már nem tett említést, hogy a forint sokkal jobban gyengült az elmúlt időkben, mint a régiónk több más devizája, mint ahogyan arról sem, hogy a globális okok mellett van magyarországi probléma is, például a kormány legutóbbi intézkedései illetve lépései nem éppen befektetőbarátak.