Nagyot emeltek a dollárkötvény-állományon, Ferihegyre kellhet a pénz

Nagyot emeltek a dollárkötvény-állományon, Ferihegyre kellhet a pénz

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér madártávlatból (Fotó: Facebook/Budapest Airport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befektetői megkeresés alapján november 15-én zárt körben dollárkötvényeket bocsátott ki Magyarország. Az Államadósság Kezelő Központ közleménye szerint a már piacon lévő, 2028. május 22-én lejáró 6,125 százalék kamatozású dollárkötvényből bocsátottak ki 500 millió dollárnyit – számolt be a Vg.hu. A lépéssel ebből a kötvényből 2,15 milliárd dollárra nő a befektetőknél lévő mennyiség. Az ÁKK közleménye szerint a dollárkötvényből befolyó összeget az ÁKK Zrt. a jövő évi előfinanszírozásra fogja felhasználni.

Ennél közelebbit az ÁKK nem osztott meg az összeg felhasználásáról – írta a Hvg.hu –, de ha a jövő évben esélyes, nagy állami bevásárlásokat nézzük, akkor könnyen lehet, hogy a Budapest Airport megvételére teremtik így meg a még hiányzó pénzt. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nemrég arról beszélt, hogy nem stratégiai eszközök eladására van még szükség Ferihegy megvételének finanszírozásához. Aztán nemrég derült ki, hogy a magyar állam eladja az Erste Csoportnak a bank magyarországi leányában még 2016-ban vásárolt részesedését, és ezzel 69 milliárd forintot keres. Ez az összeg is a reptérbe megy majd.

Egyébként a mostanihoz hasonló, tehát befektetői megkeresésre, zárt körben történő emelés már tavasszal is történt, akkor a 2028-as lejáratú dollárkötvény-állományt 150 millióval, a 2032. szeptember 22-én lejáró (6,25 százalék kamatozású) állományt 300 millióval emelték.