Népszava: Akár a nemzeti parkok egyes területeit is eladhatják

Népszava: Akár a nemzeti parkok egyes területeit is eladhatják

Nyári napkelte a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Malomházi pusztában, bemutató-területen (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jövőben nemcsak magánszemélyek, hanem mezőgazdasági társaságok is hozzájuthatnának állami földekhez a nemzeti parkok területein – állítja értesüléseire hivatkozva a Népszava. Eddig ezeket a földeket haszonbérlőkként művelték. Az Agrárminisztérium jövőre háromszázmilliárd forintos bevételre számít az állami tulajdonú ingatlanok eladásából, ehhez viszont szakemberek szerint hozzá kell nyúlni az erdőgazdaságok vagyonához. A minisztériumból érkező, hivatalosan meg nem erősített információk is ezt erősítik a Népszava szerint.

Egy névtelenséget kérő agrárszakember szerint a nemzeti parkok nagyjából 480 ezer hektáros területét igénybe véve új Földet a gazdáknak programot indíthatnak. A forrás hozzátette, fontos lenne tudni, az eladások mennyire érintik az egykori állami gazdaságok megmaradt földjeit és a mintagazdaságokat. Továbbá minimum ötven hektár szükséges ahhoz, hogy a mezőgazdasági tevékenység működőképes lehessen. A szakember úgy tudja, szeptember végére lesz kész az új magánosítási terv.

A területért egykor felelős szocialista államtitkár, Gőgös Zoltán úgy nyilatkozott a Népszavának: a nemzeti parkok ingatlanjainak értékesítésével egyszer már kísérleteztek, de az Alkotmánybíróság (Ab) akkor is közbelépett, és megakadályozta a dolgot. Abban ugyanakkor nem biztos, hogy a mai Ab is hasonlóképp tenne.

Az állami erdők privatizációját már a választások előtt rebesgették, a költségvetési bevételi kényszer pedig ezt a szándékot megerősíti – tette hozzá a Demokratikus Koalíció agrárszakértője, Benedek Szilveszter, aki egyben a Zánka és Környéke Pinceszövetkezet elnöke is. Szerinte eladhatják a nemzeti parkok egyes legelőit és kaszálóit, valamint a korábban a földprivatizációból kimaradó szántókat is.