Palkovics szerint a gáztározók jelenlegi töltöttsége az éves fogyasztás harmadát fedezné

Palkovics szerint a gáztározók jelenlegi töltöttsége az éves fogyasztás harmadát fedezné

Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az Airbus új gyulai gyárának átadásán 2022. július 28-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Növelni kell Magyarország energiaszuverenitását, továbbá meg kell védeni a rezsicsökkentést, és kordában tartani az emelkedő energiaárak hatását – erről beszélt Palkovics László hétfőn a Vigadóban, az államalapítás tiszteletére rendezett ünnepségen. A technológiai és ipari miniszter szavai ellenére ugyanakkor a rezsicsökkentést már semmiképp nem tudják teljes egészében megvédeni, hiszen néhány hete jelentették be annak részleges visszavonását.

A politikus szerint az energetikai rendszer korszerűsítésével kell a gazdaság, ipar fejlődéséhez hozzájárulni, továbbá szem előtt kell tartani a zöldítési és klímasemlegességi célokat is.

Palkovics úgy látja, Magyarország jól áll a gáztározók töltöttségét illetőleg, a betárolt készletek az éves fogyasztás harmadát fedeznék, ezzel pedig megelőzzük a húsz százalékos európai átlagot. Magyar közbenjárás kellett eközben ahhoz is, hogy néhány nap szünet után újrainduljon a szállítás a Barátság kőolajvezetéken – fejtegette a miniszter az MTI beszámolója szerint.

A miniszter szerint bizakodásra ad okot, hogy a borús kilátások ellenére a hazai ipar és a foglalkoztatás is rekordot döntött ebben az évben, és minden nehézség ellenére 5,1 százalékkal nőtt az ipari termelés az első fél évben.