Telex: Idén a vendéglátásban is megjelennek a vendégmunkások

Telex: Idén a vendéglátásban is megjelennek a vendégmunkások

Étterem (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több magyar dolgozik az osztrák vendéglátásban, mint itthon, így csak a vendégmunkások alkalmazásával tud szolgáltatni a magyar vendéglátás – derül ki a Telex cikkéből. A portálnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke beszélt az idei év kilátásairól.

A szakember elmondta, 2022-ben sokkal erősebb szezonra számítanak, mint a megelőző két esztendőben. A szűk keresztmetszetet a munkaerő jelenti. A szomszédban dolgozó magyarok helyét ukrán, dél-kelet-ázsiai és indiai munkavállalók pótolhatják. Velük azonban nem nagyon találkozhatnak az éttermekbe, szállodákba betérő vendégek, mert nyelvtudás hiányában leginkább a konyhában dolgoznak, illetve egyéb háttérmunkákat végeznek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy amíg korábban a feldolgozóipar és az építőipar szorult vendégmunkásokra, idén már a turizmus-vendéglátás is beáll a külföldi munkaerőt foglalkoztató ágazatok sorába.