Teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány október végéig

Teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány október végéig

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (b-j) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. május 26-án. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség – tudta meg a Telex.

2000-es határozatok ugyan nem titkosak, vagyis nem tartalmaznak minősített adatokat, de a kormány mégis úgy gondolja, hogy jobb őket nem kirakni a nyilvánosság elé, vagyis nem kerülnek be a Magyar Közlönybe. Ezek sorába illeszkedik a 2257/2022-es határozat, amelynek különös tartalma arról szól, hogy október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja – írta a portál.

Egy ilyen kifizetési stop azt jelenti, hogy a kormány „a kiegyensúlyozott költségvetés fenntartása miatt” október 31-ig a felügyelete alá tartozó szerveknél kifizetési tilalmat rendelt el. Úgy tudják, hogy négy tétel jelent kivételt ez alól: önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása; bérek és más személyi juttatások; nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások; a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Neves államigazgatási szakemberek háttérsegítségével próbálták elemzeni a határozatot, forrásaik szerint pedig alighanem arról van szó, hogy a Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter által még májusban bejelentett állami kiadáscsökkentéseket kell most ellenőrizni. Ez tehát valami erős nyomásgyakorlás, vagy finomabban megfogalmazva, emlékeztető lehet – vélte egy beszélgetőpartnerük. Májusban a kormány megtakarításokat fogalmazott meg a beruházási költségeken és a folyó kiadásokon, „most meg kell nézni, hogy ki mit vállalt, és ki mit teljesített.” Ennek a rendcsinálásnak az eszköze ez a rendkívüli, ráadásul nem is transzparens intézkedés – írta a portál.

A Pénzügyminisztérium szerda este közleményben erősítette a kifizetési stopot. „A kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol. Szankciós felárakat kell fizetni a földgázért és a villamos energiáért, ezért amíg a szankciók életben vannak, addig a kormány takarékos gazdálkodást folytat. A kormány automatikusan fizeti a béreket, a nyugdíjakat, a köznevelési, a felsőoktatási, a szociális, az egészségügyi, és a közfeladatokhoz kapcsolódó kiadásokat, továbbá a 2014-2020 közötti uniós programok kifizetéseit és a dologi költségeket is. Minden más kifizetéshez a pénzügyminiszter engedélye szükséges” – írták.