Törökország 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt

Törökország 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt

Recep Tayyip Erdogan török államfő az isztambuli Dolmabahce palotából közvetített televíziós beszéde közben 2020. augusztus 21-én. Erdogan bejelentette, hogy a török Fatih fúróhajó, amely július 20-án kezdte meg próbafúrásait, 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt (Fotó: MTI/AP/Török elnökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A török Fatih fúróhajó 320 milliárd köbméter földgázt talált a Fekete-tenger alatt – jelentette be Recep Tayyip Erdogan pénteken az isztambuli Dolmabahce palotából közvetített televíziós beszédében. A török elnök jelezte: Ankarának az a célja, hogy 2023-ban – a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évében – a „nemzet szolgálatába” állítsák a fekete-tengeri földgázt.

Az erre specializált Fatih hajó július 20-án kezdte meg próbafúrásait a Fekete-tenger Tuna-1 megjelöléssel ellátott övezetében, amely mintegy 150 kilométerre északnyugatra található a török Zonguldak városától. „A térséget Sakarya gázmezőnek nevezték el” – közölte Erdogan, hangsúlyozva: a rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínű, hogy még több gázra bukkannak a területen.

A török államfő televíziós bejelentésében aláhúzta: azonnal hozzálátnak a gázmező feltárásához, majd kidolgozzák és végrehajtják a kitermelési tervet. Erdogan azt is kiemelte: országa, amely éveken át gondokkal küzdött a külső energiafüggőség miatt, mostantól nagyobb biztonsággal tekint a jövőbe. Nyomatékosította: eltökéltek abban, hogy gyökerestől oldják meg az „energiakérdést”. – Addig nincs megállás és pihenés, amíg Törökország tisztán energiaexportőrré nem válik – fogalmazott.

A felfedezés elősegítheti Törökország földgázfüggőségének csökkenését Oroszországtól, Irántól és Azerbajdzsántól. Törökország 2018-ban 49,3 milliárd, 2019-ben pedig 44,9 milliárd köbméter gázt használt fel, tehát a most bejelentett mennyiség az ország nagyjából hétéves gázszükségletét fedezi.

A török elnök pénteki beszédében arra szintén rámutatott, hogy a Földközi-tenger keleti medencéjéből is hasonló jó hírt várnak, ahol országa ugyancsak próbafúrásokat végez. Az elmúlt időszak török próbafúrásai a Földközi-tengeren Ciprus és Görögország haragját váltották ki, amelyek szuverenitásuk megsértésének tekintik ezt. Az EU szerint az ottani török kutatások sértik a nemzetközi jogot. Erdogan pénteki bejelentését követően az euró és a dollár is elkezdett visszaerősödni a lírával szemben. Az euró értéke 8,50 környékéről 8,65-ig, míg a dolláré 7,20-ról 7,34-ig emelkedett a török fizetőeszköz ellenében.