Világgazdaság: Nálunk építhet gyárat a világ egyik legnagyobb akkugyártója

Világgazdaság: Nálunk építhet gyárat a világ egyik legnagyobb akkugyártója

Elektromos autó (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aktívan készül a világ egyik legnagyobb akkugyártó cége – Sunwoda – az európai piacra való belépésre, egyebek mellett Magyarországon akkumulátorgyár építését tervezi – a Világgazdaság cikke szerint ez is olvasható abban a közleményben, amely a napokban járta be a nemzetközi szaksajtót és a távol-keleti médiát. A lap már kereste az ügyben illetékes külügyi és külgazdasági tárcát, ugyanakkor választ eddig nem kaptak a kérdéseikre.

A Világgazdaság kifejtette, hogy Kína után az európai a világ második legnagyobb elektromosautó-piaca, Magyarország pedig a járműgyártásban meghatározó szerepet tölt be. A kínai akkutechnológia világvezető, a nagy nyugati márkák rendszeresen velük szerződnek a villanymodelljeikhez. Ebből a szempontból a magyar gazdaság olvasztótégely, ezt számos beruházás bizonyítja.

A Sunwodát a lap úgy mutatta be, mint egy kínai vállalat, és nem is akármilyen: a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója. Még 1997-ben alapították, 2011-től van jelen a kínai tőzsdén, majd tavaly a svájci tőzsdére is bejegyezték. Éppen 15 éve, 2008-ban indította el hivatalosan az elektromos járművek akkumulátor-üzletágát. Mostanra a világ tíz legnagyobb, elektromos járművekhez akkumulátort gyártó cég egyike, a kilencedik pozíciót elfoglalva.

Az akkugyárak kérdése itthon az utóbbi időszakban vált igazán forró témává. A gödi üzem ellen folyamatos a civil tiltakozás, de igazán nagy hullámokat a Debrecenbe tervezett, ugyancsak kínai gyár keltett. A közmeghallgatások közül több botrányba fulladt, tüntetéseket tartottak és számos népszavazási kísérlet is volt a témában, de ezek egyikéből sem lett referendum. (Az LMP-nek korábban átment egy kérdése, de a párt végül országossá szerette volna tenni az ügyet, így akkor nem indult el a folyamat.) Közben Győrszentivánon is hasonló létesítményt terveznek, ott is felszólaltak a civilek, az MSZP-nek pedig van egy népszavazási kérdése, amely első körben már átment, most az Alkotmánybíróságon múlik, hogy zöld jelzést ad-e. A kormány mindeközben azzal érvel, hogy az elektromos autózás a jövő, Magyarország pedig akkumulátorgyártó nagyhatalommá válhat.

Címkék: akkugyár, Sunwoda