Úgy tesz a kormány, mintha a túlárazott lélegeztetőgép-beszerzés meg sem történt volna

Úgy tesz a kormány, mintha a túlárazott lélegeztetőgép-beszerzés meg sem történt volna

Szijjártó Péter (Fotó: a miniszter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tesz a kormány, mintha a túlárazott lélegeztetőgép-beszerzés meg sem történt volna – írta meg a Népszava. Nem szerepeltette ugyanis a Külügyminisztérium a zárszámadásban a szóban forgó 513 milliárd forintot. Így a 113 oldalas költségvetési beszámolóból nem derül ki, mire költötték el ezt a rendkívüli összeget. Húszezer lélegeztetőgépről volt szó, miközben ennek tizedéhez elegendő kiszolgáló személyzet van csupán az egészségügyben.

Miközben tavaly nyáron Szijjártó Péter még jutalmat is osztott a lélegeztetőbeszerzésben részt vevő diplomatáknak, a tétel mégsem szerepel a 2020-as költségvetés elszámolásában. Annyit említenek csupán, hogy a külképviseletek 559,2 milliárd forint pluszforrást kaptak orvosi eszközök beszerzésére. Ebből 517,55 milliárdot fizettek ki, ám nem tudni, kinek és milyen számlák alapján. Ez az 517 milliárd nagyságrendileg az idei GDP egy százaléka. Miközben pár oldallal arrébb néhány millió forintos tételekről is elszámolnak részleteiben, úgy erről nem. Pedig az államháztartási törvény szerint ez szükséges lenne.

A külügy elzárkózik továbbá a szerződések nyilvánosságra hozásától is. A Transparency International ezért a héten közölte, hogy a lélegeztetőbeszerzések ügyében a bírósághoz fordul. Ligeti Miklós jogi igazgató a Népszavának kifejtette, a birtokukban vannak olyan iratok, amik szerint a kifizetések egy része nem a szállításra szerződött cégeknek ment, hanem a Silk Road Development Fund Management Holding Ltd. hongkongi, illetve a Havelock International LTD szingapúri bankszámlájára.