Üzleti titok, hogy miért vett veszteséges vízerőművet az MVM

Üzleti titok, hogy miért vett veszteséges vízerőművet az MVM

A Csíki Sör gyártósora (Fotó: csikisor.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tartozik a nyilvánosságra, miért és mennyiért vásárolt veszteséges vízerőművet Erdélyben az állami tulajdonú MVM romániai leányvállalata – derül ki Fónagy János írásbeli kérdésre adott válaszából.

Augusztus végén megírtuk, hogy magyar közpénzből vett veszteséges vízerőművet a Csíki Sör tulajdonosától az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. romániai leányvállalata. A felvásárolt társaság utolsó nyilvános mérlege 2017-es, eszerint 295 ezer euró üzleti forgalommal rendelkezett, az évet 300 ezer eurós mínuszban zárta, miközben 1,9 millió euró adóssága volt. 

Cikkünk nyomán Bencsik János jobbikos országgyűlési képviselő kérdéseket intézett a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez, Bártfai-Mager Andreához Milyen gazdasági érdeke fűződött az MVM-nek ahhoz, hogy újabb veszteséges törpe vízi erőművet vásároljon Székelyföldön? címmel. Bencsik János kérdése felidézte: „Az MVM romániai leányvállalata, az MVM Energy Romania SRL júliusban megvásárolt egy H2O Energy SRL nevű céget, ezáltal a még évekkel korábban megvásárolt úzvölgyi komplexum után egy újabb veszteségesen működő törpe vízi erőmű is a tulajdonába került Szentegyháza mellett. Mindkét erőmű tulajdonosai között feltűnik a Csíki Sör Manufaktúra alapítója és vezetője, a Németh Zsolt fideszes országgyűlési képviselővel szoros kapcsolatban álló Lénárd András üzletember. A helyiek tiltakozása ellenére megépülő erőművek tönkretették a környékbeli kis patakok környezetét, később pedig veszteségesekké is váltak. Sokakban joggal vetődik fel, hogy az erőmű vételára az egyébként milliárdos adóssággal rendelkező, a Csíki Sör Manufaktúra mögött álló Lixid Project SRL burkolt támogatására ment el. Ez a gyanú árnyékot vetít az utóbbi években szimbolikussá vált és sokak által kedvelt Csíki Sörre, másfelől a környezetromboló erőművek veszteséges működtetését, ha áttételesen is, de magyar adófizetői pénzből biztosítanák, ami elfogadhatatlan.”

Most megérkezett a válasz is Fónagy Jánostól, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárától: „a vételárszámítás alapját képező vállalatértékelés az MVM tulajdonát, egyúttal üzleti titok tárgyát képező dokumentum, így nyilvánosságra hozatalára nincsen mód.” Azt sem mondták meg, mennyiért vette meg az erőművet az MVM.

A képviselő a következőt írta Facebook-oldalán: „arra a felvetésemre, hogy van-e üzleti érdekeltsége Németh Zsolt fideszes politikusnak a Csíki Sör Manufaktúrában, sem beismerés, sem tagadás nem érkezett. Mindenkinek a fantáziájára bízom a választ.”