Varga Mihály: „a földadó eltörléséről tárgyaltunk a Gazdasági Kabinetben”

Varga Mihály: „a földadó eltörléséről tárgyaltunk a Gazdasági Kabinetben”

Varga Mihály (Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a magyar gazdák mellett áll, a helyi földadó káros a magyar gazdaságra, ellenezzük bevezetésének minden formáját – írta ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalára. A tárcavezető azt is elárulta, hogy hétfőn erről tárgyaltak a Gazdasági Kabinetben.  

A földadó valójában települési adó, ennek kivetésére 2015-ben kapták meg a jogosultságot az önkormányzatok. A kormány most azért tartja ezt annyira felháborítónak, mert a Márky-Zay Péter vezette hódmezővásárhelyi önkormányzat 2023. január 1-jével települési adót vezetett be, amelyet a 4 hektár fölötti szántó-, kert-, gyümölcsös- és szőlőterületek tulajdonosainak kell fizetniük, típustól függően hektáronként 6–10 ezer forintot – teszi hozzá a Hvg.hu. A földadót tavaly ősszel felvetette Márki-Zay Péter, és már akkor nekiestek a fideszes képviselők. Sőt, az agrárkamarai szervezetek egyből aláírásgyűjtést indítottak, amelyben a földadó kivetésének még a lehetőségét is eltörölnék. A petíciót aláírta Lázár János, és maga Nagy István is, aki nemrég az agrártárca által kiadott közleményben tudatta, hogy már dolgoznak a törvényen, amellyel ellehetetlenítenék az ilyen típusú helyi adó kivetését.

Miközben folyik a kampány a földadó ellen, a kormány azt elfelejti megemlíteni, hogy már több mint kilencven település, köztük fideszes vezetésűek is adóztatják ilyen formában a földtulajdonosokat.