Veszteségesen működnek Tiborcz István luxusszállodái

Veszteségesen működnek Tiborcz István luxusszállodái

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Veszteséggel működnek a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a luxusszállodái – írta meg a Mfor. Ami persze nem is annyira meglepő, minthogy kifejezetten nehéz, lezárásokkal terhelt időszakban vette vagy nyitotta meg ezeket, mostanra pedig még mindig nem tudtak nyereségesre fordulni. Különösen jelentős két ötcsillagos szálló, a Botaniq Turai Kastély, illetve a tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa. A tarcali szállodát Mészáros Lőrinctől vette át 2019 végén, épp pár hónappal azelőtt, hogy beütött volna a koronavírus, míg a turai kastély 2020 nyarán nyílt meg. Ezt követően jött ősszel-tavasszal egy hosszú, jelentős korlátozásokkal járó időszak.

A turai szállót a TRA Real Estates Kft. tartja fenn, a társaság pedig tavaly azért csak megtízszerezte az értékesítésből származó bevételt, 127 millió forint után 1,22 milliárd jött össze. A bevétel a főnyereségből származott. Az anyagjellegű kiadások viszont a háromszorosára, 742 millió forintra nőttek, míg a személyi jellegű kiadások szintén triplájukra, 509 millióra. Végül a cég 426 millió forintos veszteséggel zárta az évet a korábbi 237 milliós után. A saját tőkéből ezt még ki tudják gazdálkodni. Főleg, hogy tavaly betettek a cégbe újabb 450 milliót, így a tőketartalék nagysága közel 950 milliós. A társaságnak van viszont 7,7 milliárd forintos adósságállománya.

A tarcali szállodánál nem sikerült hasonló mértékben növelni a bevételt, kisebb csökkenés is történt, 333,5 millióról 327,8 millióra. Az anyag- és személyi jellegű ráfordítások viszont itt is jelentősen emelkedtek. A veszteség végül 172,3 millió forint volt a korábbi évi 103 millió forint után. A saját tőke összege pedig hamarosan a jegyzett tőke fele alá csúszhat a Témadesign Kft.-nél. A cég jelentősebb hitelhez is nyúlt, a kötelezettségek terén a korábbi 113,8 millió forint után már 1,5 milliárd forintot számolhattak el.