Kuciak-gyilkosság: a felbujtással gyanúsított oligarcha telefonja miatt remeg a szlovák közélet

Kuciak-gyilkosság: a felbujtással gyanúsított oligarcha telefonja miatt remeg a szlovák közélet

(Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bugár Bélával, a Híd-Most elnökével és más politikusokkal, rendőrökkel és ügyészekkel is kapcsolatban állhatott korábban Marian Kocner vállalkozó, akit Jan Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével gyanúsítanak.

Egy befolyásos, kifejezetten erős politikai kapcsolatokkal rendelkező nagyvállalkozó üzenetei adhatnak választ a szlovákiai újságírógyilkosság eddig megválaszolatlan kérdéseire. Marián Kocner vállalkozó a napokban a sajtóban nyilvánosságra került üzenetváltásai a közéletet is megrengetik, az ország vezető politikusai pedig egymás után kényszerülnek magyarázkodásra a Kocnerhez fűződő viszonyul miatt.

A botrányt bemutató 24.hu-n megjelent cikkből kiderül: Marián Kocner egy olyan, jelenleg börtönben ülő oligarcha, aki politikusokkal, más vállalkozókkal, rendőrökkel, ügyészekkel állt kapcsolatban. Befolyását nem csak pénzzel és üzlettel szerezte. Információkat is gyűjtött, ismerőseiről és haragosairól egyaránt. A legbizalmasabb üzeneteket egy észak-komáromi nővel váltotta, ezek forgatták fel a közéletet. Az újságírók ugyanis rekonstruálni kezdték a történteket.

Beismerő vallomást tett Kuciak gyilkosa | Magyar Hang

Beismerő vallomást tett a volt szlovák katona, akit a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője elleni merényletre béreltek fel - írta meg a BBC. Miroslav Marcek mellett három másik személyt gyanúsítanak még a gyilkosság megszervezésével, valamint elkövetésével. Mindegyikük előzetes letartóztatásban van. Marcek volt a tvnoviny.sk szerint a többi vádlott sofőrje, és ő adta le a halálos lövéseket is.

Az tudható, hogy Jan Kuciak újságíró is az oligarcha bögyében volt, miután számos leleplező cikket írt a politikai élet és bűnözők kapcsolatairól. A gyilkoság megrendelésével gyanúsított Kocner egy alkalommal azt az üzenetet küldte el: „Megalapítom a Szent Jan Kuciak – Az Újságírók Patrónusa Alapítványt. Ki lehetne jobb patrónus annál, akiben már benne a patron.”

Az üzenetekben más politikusokról, többek között Jan Fico (Smer) korábbi szlovák miniszterelnökről is szó esik. Kocner többek között azzal hivalkodott, hogy mennyire közeli a viszonya Smer pártelnökével. A botrány kirobbanása óta Fico már két sajtótájékoztatót is tartott, amelyen tagadta, hogy bizalmas viszony lett volna közte és a vállalkozó között.

Magyar szála van a botránynak. Az üzenetekben ugyanis szó esik Bugár Béláról, a kormánykoalícióban is tag Híd–Most vegyespárt elnökéről is. Vele az üzeneteket feldolgozó újságírók szerint több alkalommal is találkozott, többek között a Maldív-szigeteken, ahol ugyanabban a hotelben nyaraltak. Bugár szerint azonban csak egyszer, véletlenül futottak össze a hotel éttermében, és akkor is csak köszöntek egymásnak. További érdekes részletek a cikkben.