Plakátok határon innen és túl

Plakátok határon innen és túl

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 6., ebédidő: a református egyház megszokott félórás szerdai műsora a Kossuth rádióban (Tebenned bíztunk). Egyik téma Kárpátalja, az ukrajnai választási kampány. Amely úgy érinti az ottani magyarokat és reformátusokat, hogy ellenük uszítanak óriásplakátokon, nyelvük és vallásuk miatt, az ukrán nemzeti egység ürügyén. Egy ottani magyar lelkész panaszolja, hogy gyűlöletkampány folyik ellenük.

Az ukrajnai kisebbségeket terrorizáló és elnyomó intézkedéseket és törvényeket hallomásból ismerjük: fő célpontja(i) a többmilliós orosz kisebbség, amely ellen például a nyelvtörvényt hozták, meg más intézkedéseket; és ez velük együtt sújtja a magyarokat és másokat. Lehet ezt az ottani háborús helyzettel magyarázni, lehet ez ürügy a belső elnyomásra, de ez senkit sem vigasztal, egyetlen érintettet sem. Az ürügy mellékes is, és ha nincs az egyik, kitalálnak másikat.

Zelenszkij nagy fölénnyel nyert, Porosenko fordításra készül | Magyar Hang

A két hét múlva esedékes második forduló az ukrán demokrácia próbája is lesz.

Szóval folyik a kampány, óriásplakátokon. És persze közköltségen: azok pénzén is, akiket éppen szidalmaznak és rágalmaznak. Tehát ráadásul meg is lopják őket. Akárcsak nálunk.

***

Merthogy az óriásplakátokon különféle ürügyekkel történő – „Önnek is joga van tudni”, stb. – uszítás nálunk évek óta folytatódó, mindennapos gyakorlat. Magyar állampolgárok ellen is, a mi pénzükön. El tudjuk képzelni, ami Ukrajnában folyik, és meg tudjuk érteni.

Az első számú ürügy Ukrajnában is a – különben nem létező – nemzeti egység követelése, etnonacionalista hangnemben. Amely alatt ott is a kormány kötelező támogatása értendő, bármit is művel a hatalom. Szóval az egység. Hogy kivel szemben? Ukrajna esetében Oroszországtól ér a skála a kárpátaljai magyarokig.

***

Óriásplakátok léteztek eddig is, politikai célra is használták őket néha, elsősorban választási jelöltek, programok népszerűsítésére. A hazai innováció mégis jelentős: a Fidesz–KDNP kétségkívül szintet lépett, több szempontból is.

Elsőként mennyiségileg: ilyen irdatlan mennyiségű politikai plakát errefelé eddig példátlan volt, még választási kampányok idején is. Ennyi közpénzt politikai agymosásra bárki szégyellt volna elkölteni.

De új ezen túl a gyűlölet leplezetlen terjesztése, bárki ellen, aki él és mozog; új a valóság durva torzítása, az alig leplezett rágalmazás és hamisítás, hazudozás és gonoszság, amelyet az óriásplakátok terjesztenek. Most Ukrajnára tekintve jobban megértjük azt is, ami nálunk folyik évtizede. És új persze az, amennyire az egész egyoldalú: ahogy csak egyetlen politikai erő kampányol, persze éppen az, amely a hatalmat éppen birtokolja, amivel aztán mértéktelenül vissza is él. Mármint parlamenti demokráciában új.

***

Joggal büszke innovációjára az Orbán-kormány: a tevékenysége tényleg példaadó és eredményes, amint látjuk, átlépte a határt, több értelemben is. Valóban egyre többen követik politikai szélhámosok és kalandorok, az unión kívül-belül, Kelettől Nyugatig. Elsősorban azok, akiket finoman euroszkeptikusoknak neveznek; tehát az Európai Unió hivatalos-legitim belső ellenségei. Akiknek bevallott célja Európa egységének megbontása, az EU szétverése, és „szuverén” elnyomó rendszerek létrehozása a parlamenti demokrácia helyett. Minden országban külön-külön, a hatalmat ilyen-olyan eszközökkel megszerző csoportok szájíze szerint. Ezek jelenleg a Fidesz-kormány első számú szövetségesei, amint a propaganda ezt nálunk is hangosan hirdeti.

Miért Soros? | Magyar Hang

Az erősebb kutya bölcsessége évszázados törvény a Kárpát-medencében – ennyi és nem több Orbán Viktor ideológiája.

A példa tehát adott, a módszer bevált: az első számú eszköz a mindent elöntő gyűlöletkampány óriásplakátokon. És ez folyik most Ukrajnában a magyarok ellen. Ha ott csak félannyira sikeres, mint nálunk, már az is elég sok mindenre: az ott még rengeteg vérbe kerülhet.

***

Szóval újra van mire büszkének lennünk: a világ bizonyos része minket követ, ha nem is a legjobb rész. Büszkeségünket és örömünket egyetlen dolog árnyékolja be némileg: az, hogy a magyar kormánypártok módszereit, köztük az óriásplakátokon való uszítást Ukrajnában most a magyarok ellen alkalmazzák. Nem jó látni, hogy ott a mieink vannak a bot másik végén. Ilyenkor látjuk és érezzük világosan, mennyire visszataszító az ilyen gyűlöletkampány, mennyire aljas és gyalázatos. Akár ott művelik ezt a mieinkkel, akár itteni politikusok honfitársainkkal vagy bárkivel.

Ezért volna kívánatos és szükséges, hogy a magyar történelmi egyházak szót emeljenek a gyűlöletkeltés ellen, amely nálunk évek óta folyik, ipari méretekben. Ha másért nem, azért, mert ugyanez elérheti külföldön a mieinket is. Vagy ha úgy tetszik, az övéiket: mint most a magyar egyházakat és híveiket Ukrajnában. (A nyilatkozó kárpátaljai református lelkész úgy fogalmaz: az ottani katolikusokat egyelőre még kihagyták a gyűlöletkampányból. Szóval egyelőre.)

***

Az ukrán politikusok is elgondolkodhatnának ezen, kormányon belül és kívül. Mert a Fidesz–KDNP példájának járulékos következményei is vannak. Ilyen az az ellenszenv és megvetés, amely a magyar kormánypolitikusokat külföldön egyre szélesebb körben övezi, a szövetségesek körében ugyanúgy, mint e körön kívül. És amely példátlan az ország történetében: a mindenkori magyar kormányok hagyományosan megbecsült tagjai voltak a nemzetközi szervezeteknek. Aminek mostanra vége van: a Fidesz-kormány tevékenységéből mára világraszóló botrány lett, és már mindenkinek elege van belőle, volt barátai(n)knak is.

A fél világ ellen vívott háborút be kellene fejezni: túl soká tartott, túl sokba került már eddig is.

A Publicisztika rovatban megjelent írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/12. számában jelent meg, 2019. március 22-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/12. számban? Itt megnézheti!