Az álhír az álhír

Az álhír az álhír

Fotó: TajPharmaImages/Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olvasók bizonyára találkoztak az elmúlt hetekben a következő információkkal:
– A koronavírus delta variánsa már úgy terjed, mint a bárányhimlő.
– Az oklahomai sürgősségi osztályok annyira túlterheltek az Ivermectint túladagolók miatt, hogy már lőtt sebbel is nehéz ellátáshoz jutni.

A gond csak az, hogy utóbb egyik állítás sem bizonyult igaznak. Pontosabban mondva az első kijelentésnek nincs túl sok értelme, a másodikat pedig eddig nem igazolta semmi, csupán egy orvos kijelentése. Aki később már nem is válaszolt újabb megkeresésekre.

A bárányhimlős hasonlat az amerikai járványügytől származik. Július végén közölte a CDC, hivatkozva az R0 értékre (reprodukciós szám), hogy a delta már annyira gyorsan terjed, mint a bárányhimlő. Csakhogy nem sokkal később az NPR közölte: a delta R0-értékét felül-, a bárányhimlőét pedig alulbecsülték. (Utóbbit ráadásul egy New York Times-infografikára alapozva.)

Előbbié pesszimistább becslések alapján valójában 6-7, utóbbié 9-10 volt. Ennyi embernek adhatja tovább a vírust egy fertőzött – legalábbis akkor, ha senkinek nincs védettsége azzal szemben. Amint ugyanis a Yale Doktori Iskola professzora, Dr. Perry Wilson kifejtette a PolitiFactnek: az R0 egy teoretikus szám, ami azt feltételezi, hogy a társadalomban senki sem védett a vírussal szemben. Azaz: nincsenek beoltva, nem estek át a fertőzésen, nem is védekeznek semmiféleképp. Hatékonyabb szerinte az Rt-értéket nézni, ami a gyakorlati reprodukciós számot jelenti. Nincs sok értelme ugyanis állandóként emlegetni a delta terjedési számát, miközben nyilvánvalóan nem az. Ha az volna, akkor nyáron jelentős járvány lett volna nálunk is, miután a delta variánst már május végén kimutatták. A koronavírus és a bárányhimlő összehasonlításának ebben a formában nincs sok értelme. 

Ettől még tény: a delta gyorsabban terjed, mint a korábbi variációk. Nehezen is lehetne másként, ez a mutálódás egyik állandó következménye. Az oltás viszont ugyanúgy hatékony vele szemben, érdemes felvennie mindenkinek, aki még nem tette.

Az Ivermectin-túladagolásokról már a Reason írta meg: semmi sem utal rá, hogy valóban túltelítődött volna akár csak egyetlen kórház is. Egy intézmény mindenesetre cáfolta az állítást. A Nemzeti Mérgezési Adatrendszer (National Poison Data System) szerint egész augusztusban 459 Ivermectin-túladagolás történt az Egyesült Államok teljes területén. Az oklahomai adatok nem ismertek, de – amint utóbb a Rolling Stone is hozzátette – nem lehet számottevő a kórházi ágyakat illetően egy olyan államban, ahol a hét napos átlag 1528 koronavírusos ápolt volt.

Az Ivermectin persze nem csodaszer, minden eddigi kutatás szerint inkább placebo, már ami a koronavírusból való gyógyulást illeti. Ezt sem árt elégszer elmondani. Az viszont már jóval többet árt, ha megalapozatlan híreket köröztetünk világszerte arról, hogy a mindenféle Buta Emberek tömegével adagolják túl maguknak az álgyógyszert.

Miközben a magyar sajtóban mindkét információval nem egy helyen találkozhattunk, utólagos helyesbítésre már hiába számítottunk. Ez pedig a hírszolgáltatásba vetett bizalmat erodálja, az oltásokba vetett bizalmat ellenben – higgyék bármennyire is az ellenkezőjét – egyik sem segíti. Ráadásul a konteókkal szembeni kiállás sem lesz túl hiteles, ha máskor mi is rögtön bedőlünk minden olyan cikknek, ami az előfeltevéseinket erősíti.