Kilenc százalék

Kilenc százalék

Karácsony Gergely (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

136 435 fő. A szavazásra jogosult fővárosiak kilenc százaléka. Ennyien töltötték ki végül a Budapesti Lakógyűlés című konzultációt. Nem egy rendkívüli szám. Az eredmények annál inkább. A Lánchíd autómentességére például 79,9 százaléknyian voksoltak. Bocsánat, nem is az autómentességre, hanem arra, hogy „továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok”. A másik opció pedig az volt, hogy „a felújítás előtti [legyen a Lánchídon a közlekedés], a jelentős dugók ellenére is”. Milyen meglepő: az emberek nem akarnak jelentős dugókat!

A konzultáció további része is bővelkedett irányított kérdésekben, csak azoknál még a gyakorlati jelentőség is csekély volt. Rendben, a válaszadók 91,3 százaléka szerint az lenne az igazságos, ha a mostani városvezetést csak annyi elvonás sújtaná, mint a korábbit. Ettől majd megretten és visszakozik a kormány? Vagy jogszerűbbnek fogja tartani, ha a városvezetés felfüggeszti az elvonások befizetését?

Sokszor elhangzott már, jelen sorok szerzője is írt róla: a főváros vezetése tanult a kormánytól. A végeredmény is hasonlóan alakult. Lehetett volna ez másként is. Fel lehetett volna tenni a kérdéseket kevésbé elfogultan. Találhattak volna még a Lánchídéhoz hasonló, megosztó témákat. Talán nem jött volna össze a nyolcvan százalék. De ez esetben már az 51-et is valós eredményként ünnepelhette volna a városvezetés.

Így viszont – félreértés ne essék – nem az ellenfeleiket hozták szorult helyzetbe. Magukat fosztották meg attól, hogy innentől bármi mást is kritizálhassanak a kormányzati konzultációkon, mint a rendkívüli pénzszórást. Felrónák a trükkös kérdéseket? Számon kérnék, hogy valójában milyen kevesen küldték vissza az íveket? Rögtön ott lesz a kormány kezében a fegyver: bagoly mondja! Most már visszamenőlegesen, az összes korábbi konzultációra vonatkozólag is. Ezzel pedig természetesen nemcsak Karácsony Gergelyéket fogják revolverezni. Sokkal inkább az ellenzék egészét, tehát azokat is, akik a mostani „lakógyűlést” látva húzták a szájukat. Hiába mondják majd, hogy nem az ő ötletük volt. Újabb fegyver lesz ez a kormánypárti megmondók kezében, hogy a megosztottságot élezzék az újból összefogni szándékozó ellenzéken belül.