Kutyába se véve

Kutyába se véve

Maszkos rendőrök járőröznek a pécsi Kossuth téren 2020. április 14-én. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már épp belekezdtem volna jelen cikk írásába, amikor eszembe jutott, hogy sietni kell. A szokásos kilenc helyett már csak hétig vásárolhatok, nyolctól kezdve pedig nemhogy a „zárva” táblára nincs jogom rácsodálkozni, de az otthonom bejárati ajtaján sem léphetek ki. Esetleg, ha van egy kutyám, vagy épp sürgős egészségügyi beavatkozásra szorulok. Hát, akkor inkább a négy fal.

Utam előtt azért ránéztem még egyszer a XV. kerület, illetve Cserdiné Németh Angéla polgármester Facebook-oldalára. Sajnos ekkor még nem derült ki, szabályt sértek-e azzal, ha a kapu és a Spar közötti száz métert maszk nélkül teszem meg, így kétségek közt indultam el. Gondoltam, majd az útba eső járókelőkről példát vehetek, de ahogy általában máskor, úgy most sem láttam senkit ezen a rövid távon. Így nem derülhetett ki, hogy ha sétálna valaki tőlem öt méterre, megfertőzhetnénk-e egymást. (Minthogy szeptemberben átestem a fertőzésen, és kialakultak bennem az antitestek, erre túl sok esély akkor sem lenne, ha egyébként igen.)

Olvasom közben, hogy az önkormányzatok máris rendelkezni kezdtek, miután a kormány éjféltől kötelezővé tette a maszkviselést egyes közterületeken. Mindezt úgy, hogy a döntést Orbán Viktor csak úgy elejtette kedd esti tévéinterjújában, majd pár órával később már hatályba is lépett. Igaz, azt nem lehetett tudni, hol kell majd maszkot viselni, hiszen ezeket a helyeket a polgármestereknek kell kijelölniük. Egyes fővárosi kerületvezetők máris a teljes belterületre kötelezővé tették, mások józanabbak voltak. Az újpesti momentumos Déri Tibor például csak kijelölt néhány forgalmasabb pontot, és így tett a veszprémi fideszes Porga Gyula is. A Budavári Önkormányzat is azt írta, hogy a területek kijelölése folyamatban van. Janiczak Dávid a legsűrűbben látogatott részeket jelölte ki Ózdon, Szemereyné Pataki Klaudia viszont minden egyes négyzetcentimétert Kecskeméten, ahogy a szekszárdi fideszes polgármester, Ács Rezső is. (A posztok alatti kommentek azt is mutatják, az emberek melyiket tartják észszerűbbnek, jogosabbnak.)

Adódhat a kérdés, vajon mennyiben kitettebb a járványveszélynek egy kihalt kecskeméti utcácska, mint egy ózdi vagy I. kerületi? A kérdést feltette Facebook-oldalán Kunetz Zsombor is: „Azért március óta, amikor a maszk még felesleges úri huncutság volt, csak eljutottunk a ló túlsó oldalára. Mert az teljesen rendben van, hogy közterületen hordani kell a maszkot ott, ahol több ember egyszerre egy időben előfordul, vagy tömeg van, de hogy ez gyakorlatilag korlátozás nélkül kiterjedjen a zöldterületeken kívül mindenre, az nincs rendben.”

Aztán ott van a kijárási tilalom. A kutyatartók elsőre felháborodtak, hogy még csak sétálni sem vihetik le az ebet nyolc után. Majd hogy ezt engedélyezték, mások teszik fel a jogos kérdést: mivel veszélyesebb egyedül tenni egy egészségügyi sétát, mint kutyával? Mindez még a tavaszi kijárási korlátozás alatt sem volt tiltva. A kormány viszont kihasználja, hogy a napközbeni mozgás engedélyezésével úgy tűnik, mintha most enyhébbek lennének a szabályok. Valójában nagyon nem ez a helyzet.

Amit Orbán Viktor és pártja az elmúlt két hétben mutatott, az egyszerre volt komikus és dermesztő. A miniszterelnök korábban azt állította, három héttel látnak mindig előre. És azt is, hogy minden beteget meg fognak gyógyítani. Most már ott tartott, hogy súlyos szigor nélkül ötven százalék az esélye az egészségügy összeomlásának. Két hete még azt adták el szigorításként, hogy a kocsmapultnál is maszkot kell viselni. Egy hete már a koncertek betiltásáról döntöttek, és arról, hogy három székenként lehet leülni a moziban. Aztán pár nap elteltével bezárattak egy sor helyet, nyolcig előre hozták a kijárási tilalmat és kötelező maszkviselést rendeltek el. Mind sejtjük, hogy a kormányfő váratlanul riasztó előrejelzéseket kaphatott. De hát olyanok voltak már korábban is – miért nem akkor döntött észszerűbb szigorításokról? Egyik végletből a másikba jutottunk, miközben nyilván van olyan szabályozás, amire egy súlyos járványhelyzetben szükség lehet.

Persze válaszokat nem kapunk, maximum egy rendőrt és egy katonát az utcasarokra, meg egy súlyos bírságot a zsebünkbe. A kormány továbbra sem hajlandó felnőttnek tekinteni az állampolgárokat, miközben maga követ el súlyos mulasztásokat. Az ellenzék pedig mindezt megszavazza, észszerűbb és betarthatóbb szabályok elrendelésére nem szólít fel. Reménytelen.